Hlavní obsah

Kriminální policii nově povede Libor Vrba

Právo, Radim Vaculík
PRAHA

Ministrem vnitra Ivanem Langrem (ODS) slibovaná reorganizace policejního prezidia nabrala v posledních týdnech na obrátkách. Úplně se totiž změnilo postavení Úřadu služby kriminální policie a vyšetřování (ÚSKPV), laicky řečeno „kriminálky“.

Článek

Od 1. srpna se totiž stala samostatným celorepublikovým útvarem, převzala pod sebe některé další oddělení a dostala nového šéfa. Tím se ve zkráceném výběrovém řízení stal od srpna plukovník Libor Vrba (41). U policie působí od roku 1994. Pracoval jako vyšetřovatel a později byl členem Národní protidrogové centrály. Do loňského listopadu, kdy se stal zástupcem náměstka policejního prezidenta Jiřího Houby u kriminálky, šéfoval odboru syntetických drog.

Kvůli reorganizaci prezidium rozpustilo zavedený Odbor mezinárodní policejní spolupráce a zrušilo post jeho ředitele. Ten zastával Miroslav Hajný (54), z kterého policejní prezidium udělalo jen řadového kriminalistu. „Proto jsem 1. září požádal o odchod do civilu,“ řekl Právu Hajný. U policie skončí prvního listopadu po 17 letech služby.

Pod Hajného odbor původně spadaly české pobočky Interpolu, Europolu a Národní centrály Sirene, která vyhlašuje pátrání po hledaných osobách v zemích EU a zajišťuje v rámci eurozatykače jejich předání. „Tyto složky byly v rámci reorganizace policejního prezidia nově začleněny pod ÚSKPV. Jejich ředitelé zůstávají, byl skutečně zrušen odbor a tedy i místo pana Hajného,“ upřesnila mluvčí kriminální policie Pavla Kopecká.

Lepší komunikace?

Změny na prezidiu podle ní zajistí rychlejší a jednodušší komunikaci mezi jednotlivými složkami a vedením kriminálky.

„Dříve Interpol, Europol i Sirene spadaly pode mě a byla tím zajištěna vnitřní koordinace, aby se pátralo všemi kanály a nedublovaly se jejich činnosti. Teď to rozhodili, což z mého pohledu není dobře. Asi je k tomu vedly nějaké důvody. Mně je nesdělili,“ podotkl Hajný.

Kromě zmíněných složek bylo součástí jeho odboru také oddělení zahraniční spolupráce, které mělo na starosti zahraniční služební cesty či vysílání českých policistů do zahraničních misí. Nově za něj ale bude odpovídat přímo kancelář policejního prezidenta Oldřicha Martinů.

Ta také převezme odpovědnost za blížící se předsednictví Česka v EU, což bylo až dosud rovněž součástí pracovní náplně Hajného odboru mezinárodní policejní spolupráce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám