Hlavní obsah

Mikrobiolog souzen kvůli kuriózní zpronevěře

Právo, hon
OSTRAVA

Kvůli podezření ze zpronevěry několika desítek tisíc laboratorních souprav pro diagnostiku bakteriálních onemocnění stanul v pondělí u Krajského soudu v Ostravě český vědec a básník Dittmar Chmelař.

Foto: Aleš Honus, Právo

Obžalovaný vědec Dittmar Chmelař

Článek

V letech 2000 - 2005, kdy působil jako vedoucí oddělení bakteriologie Zdravotního ústavu Ostrava, podle obžaloby zpronevěřil obrovské množství přípravků, které slouží například k laboratornímu vyšetření stolice. Škoda je vyčíslena na 5,1 miliónu korun. „S materiálem naložil nezjištěným způsobem,“ píše se v obžalobě.

Mikrobiolog Dittmar Chmelař v pondělí před trestním senátem odmítl vypovídat, a tak soudce jednání přerušil kvůli potřebě výslechů svědků. Při odchodu ze soudní síně ale obžalovaný řekl Právu, že se cítí zcela nevinný a nic neukradl.

Nepořádek v evidenci

„Je to naprostý nesmysl. Jde o specifické přípravky, které jsou použitelné jen pro šest institucí v republice. Není to zboží, které lze jen tak někomu prodat,“ řekl. Připustil, že sice přípravky opravdu pro státní ústav objednával, ale všechny byly pravděpodobně spotřebovány v laboratořích.

„Byl tam nepořádek v evidenci a oni hledali viníka. Zřejmě jsem tam byl persona non grata,“ tvrdí Chmelař.

Také jeho advokátka považuje celou obžalobu za scestnou. „Není možné vinit mikrobiologa z toho, že nehlídal sklad,“ řekla advokátka Dana Jurošková.

Pracovnice Zdravotního ústavu Ostrava, která nechtěla být jmenovaná, řekla, že je naprosto nemyslitelné, aby takové množství laboratorních souprav instituce spotřebovala za běžného provozu.

„Ze všech těch desetitisíců souprav se mohla spotřebovat osmina, maximálně sedmina. Nechápeme, proč jich pravidelně objednával takové množství a co s nimi dělal,“ řekla.

Odborník ve svém odboru

Třiapadesátiletý doktor přírodních věd Dittmar Chmelař patří ve svém oboru k předním českým odborníkům, působil mimo jiné jako vedoucí Národní referenční laboratoře pro anaerobní bakterie a účastnil se mnoha mezinárodních výzkumných projektů.

Po odhalení, že ve skladu chybí obrovské množství diagnostických přípravků, dostal Chmelař od vedení Zdravotního ústavu Ostrava výpověď. V současné době mimo jiné přednáší o mikrobiologii na Ostravské univerzitě.

Veřejnosti je ale znám spíše jako úspěšný literát, který píše sci-fi povídky a vydal také několik sbírek poezie, například Absurdita mechanismu, Abrahámovo šero nebo Přísně tajné písně. Kvůli potřebě doplnit další důkazy si chce soudce ještě na podzim předvolat několik dalších svědků. Zatím není jasné, zda bude rozsudek nad Dittmarem Chmelařem vynesen ještě letos.

Reklama

Výběr článků

Načítám