Hlavní obsah

VIDEO: Psy zabil jed, místostarosta vinu odmítá

– OLOMOUC
Právo, Miloslav Hradil

Sedmadvacet mrtvých psů, nalezených v úterý večer v Bohuňovicích na Olomoucku v křoví u polní cesty za místním rybníkem Husinec, bylo otráveno. Vyplývá to ze zprávy olomouckých veterinářů, kteří uhynulá zvířata pitvali. Ti také navrhli, aby chovatelce, z jejíhož chovu pocházejí, bylo odebráno i zbylých zhruba třicet psů.

Článek

„Pravděpodobnou příčinou úmrtí všech psů byla otrava toxickou látkou podanou ve stravě. Výsledky pitvy nenasvědčují tomu, že by došlo k úhynu psů v důsledku akutního infekčního onemocnění ani v důsledku traumatu,“ řekl Právu zástupce ředitele Krajské veterinární správy pro Olomoucký kraj Jiří Zubal. Jakou látkou byli psi otráveni, je podle něj dosud předmětem šetření.

Místostarosta nařčení odmítá

Majitelkou mrtvých zvířat byla Zdeňka Grohmanová ze Štarnova, obce nedaleko Bohuňovic. Ta se již médiím k úhynu psů přiznala. Tvrdila přitom, že je musela usmrtit.

V malém domku na okraji vesnice jich totiž měla až šest desítek a lidem prý vadili. Podle ní se ve věci angažoval místostarosta Štarnova Stanislav Nykl (nez.), který měl ještě s jedním místním mužem přivézt granule, které měla Grohmanová psům dát. Následně pak prý oba muži mrtvé psy odvezli.

Majitelka mrtvých psů: zabil je místostarosta zdroj: TV Prima

Majitelka mrtvých psů: zabil je místostarosta zdroj: TV Prima

Místostarosta se proti jejím tvrzením důrazně ohradil. „To, co paní Grohmanová, říká, není pravda. Žádné granule jsem jí nedal, natož pak jed. To bych v životě neudělal,“ řekl Právu v pátek Nykl. Ten byl předvolán na policii, aby vysvětlil, co o celé záležitosti ví. „Dostavím se tam příští týden. Spolupracuji přitom s advokátem, protože jde o velmi choulostivou záležitost,“ uvedl místostarosta.

Psi paní Grohmanové byli v minulých několika letech častým terčem stížností místních obyvatel, kterým vadí zejména hluk a zápach. „Bylo kvůli tomu svoláno už několik místních šetření. Majitelka nás však k sobě nikdy nepustila a my nemůžeme narušit domovní svobodu,“ řekla Právu starostka Štarnova Daniela Dvorská (ODS).

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám