Hlavní obsah

Policisté chystají bezpečnostní akci zaměřenou na děti

Právo, Jiří Novotný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na silnicích zahynulo za letošních prvních sedm měsíců v Česku čtrnáct dětí, o tři více než ve stejném loňském období. Policie proto chystá pro poslední prázdninový víkend a začátek nového školního roku ve všech krajích mimořádná opatření.

Článek

„Na výjezdech z Prahy a mnoha dalších rizikových místech budou dopravu regulovat policisté, aby návrat dětí i jejich rodičů z prázdnin byl co nejbezpečnější. V pondělí 1. září se pak policisté i strážníci zaměří na přechody pro chodce a okolí škol,“ sdělil zástupce ředitele dopravní policie Vladimír Stupka.

Podle dlouhodobé statistiky umírá v důsledku dopravních nehod ročně v ČR v průměru dvacet dětí, 200 jich utrpí těžké zranění a kolem 2000 je zraněno lehce. „Nejčastěji děti umírají jako spolujezdci v osobních automobilech a při přecházení vozovky,“ informovala vedoucí oddělení BESIP ministerstva dopravy Zuzana Ambrožová.

Rodiče dávají špatný příklad

Mnozí řidiči si neuvědomují, že dítě se chová zbrkle, zpravidla není schopno správně odhadnout vzdálenost a rychlost přijíždějícího vozidla. Rodiče navíc nebývají pro svou ratolest dobrým příkladem. Na přechod vstupují, i když na semaforu svítí červená.

„Teď před začátkem školního roku se vyplatí projít si s dítětem jeho trasu do školy a upozornit ho na možná nebezpečí. Menší děti by pak měly ráno chodit do školy vždy s doprovodem, ať už rodičů, či jiné starší osoby,“ doporučuje Ambrožová.

Za letošní první pololetí došlo v ČR k 1933 srážkám vozidel s chodci. Řidiči zavinili 1155 těchto nehod a chodci 778. Pod koly aut zahynulo celkem sto chodců. Pokud řidič neumožní chodci na přechodu nerušeně a bezpečně přejít, hrozí mu pokuta do pěti tisíc korun, tři trestné body a až půlroční zákaz řízení. Stejné postihy jsou za nezastavení před přechodem v případech, kdy je tak řidič povinen učinit, a za ohrožení chodce, jenž přechází vozovku mimo přechod.

Snaha rozbít mýtus o absolutní přednosti

Mnozí chodci se ale mylně domnívají, že na přechodu mají vždy přednost. Náhle vstoupí do vozovky a řidič to už prostě není schopen ubrzdit. Policie proto letos přišla s preventivní akcí „Zebra se za tebe nerozhlédne“, kterou postupně uspořádá ve všech regionech. Cílem je rozbít zmíněný mýtus o absolutní přednosti chodců. Na rozdíl od řidičů, kteří jsou za odhalený dopravní přestupek vždy tvrdě pokutováni, ovšem chodci většinou vyváznou s pouhou domluvou.

„Dopravní policie se v příštích dnech zaměří také na přestupky chodců. Chystáme k tomu speciální akce, jejichž součástí samozřejmě bude i represe,“ řekl Stupka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám