Hlavní obsah

Pražská policie si políčila na motorkáře

– PRAHA
Právo, Petr Blahuš

Speciální bezpečnostní akci, zaměřenou na stále více neukázněné motorkáře a na pátrání po ukradených motorových vozidlech, spustili v přísném utajení v sobotu odpoledne pražští policisté. Utajení se jim vyplatilo, v jejich sítích uvízlo hned několik pachatelů trestných činů a přestupků. Muži zákona také přímo na místě zabavili dvě motorky, u kterých měli podezření, že jsou kradené.

Foto: Petr Blahuš, Právo

Policisté při dopravně bezpečnostní akci.

Článek

Akce se kromě několika specialistů kriminální policie zúčastnily necelé dvě desítky policistů ze 4. oddělení pražské pohotovostní motorizované jednotky. Vše začalo kolem 13 hodiny v ulici K přehradám na Zbraslavi ve směru od Prahy. Právě tato silnice na jižním okraji metropole se totiž stává vždy o víkendu eldorádem silničních pirátů.

„Cílem akce je pátrání po hledaných osobách a odcizených motorových vozidlech. Zaměřujeme se ale také ve zvýšené míře na motorkáře, protože jejich nehodovost v poslední době neúměrně narůstá,“ řekl exkluzivně Právu velitel akce Roman Krch.

Připraveny policejní zátarasy

Podle toho odpovídala podle Krcha i zvolená taktika. Policisté počítali s tím, že se jim někteří motocyklisté pokusí ujet, a proto postavili na silnici nejdříve několik hlídek, které se snažily prchající řidiče zastavit stavěcím terčem.

„Asi kilometr za nimi jsme měli na speciálně vybraném místě, které se nedalo nijak objet, připravená auta k vytvoření zátarasu, což se nám i vyplatilo,“ řekl Krch. Jednoho z motocyklistů, který měl paradoxně všechny doklady i motorku v pořádku, zastavila právě až barikáda z policejních vozů.

„Přiznal se nám celý vyklepaný, že to udělal z frajeřiny. Sami jeho kamarádi, kteří ho mezitím dojeli, mu za to nadávali do debilů,“ vysvětlil policejní taktiku Krch. Podle něj je tato akce důkazem, že policie je schopná s neukázněnými řidiči účinně bojovat a přitom se vyvarovat nebezpečným honičkám.

Policisté při dopravně bezpečnostní akci. foto: Právo/Petr Blahuš

Dvě stovky kontrol

Celkem se během asi tří hodin trvání akce podařilo policistům zkontrolovat více než dvě stovky automobilů a motorek. „Při akci jsme odhalili tři pachatele trestných činů, ve všech případech se jednalo o pražské motorkáře. Jeden z nich řídil s více jak 1,5 promile alkoholu v krvi, další dva řídili, aniž měli vůbec řidičský průkaz.

Uložili jsme také 15 pokut za špatný technický stav vozidel a motorek,“ dodal Krch, jehož lidé také měřili rychlost radarem a každého zastaveného řidiče podrobili kontrolní zkoušce nejen na alkohol, ale i na drogy. Přímo na místě také zabavili dva motocykly, jejichž výrobní čísla VIN nesla stopy přeražení.

Během akce došlo také přímo před zraky redaktora Práva, který se akce zúčastnil jako jediný zástupce médií, ke srážce dvou automobilů, jejichž řidiči se spíše než jízdě zajímali o policejní razii. Naštěstí se jednalo jen o malou nehodu, při které nebyl nikdo zraněn a také vzniklá škoda nebyla vysoká.

Reklama

Výběr článků

Načítám