Hlavní obsah

Manželka si odvezla sektáře Adama z nemocnice domů

BRNO

Sektáře Jiřího Adama si v pátek odvezla jeho manželka z brněnské Nemocnice Milosrdných bratří. Muž čelil obvinění ze zotročování žen. Měl cévní mozkovou příhodu. Jeho stabilizovaný stav nyní umožnil odvoz do domácí péče, řekl mluvčí nemocnice Pavel Gejdoš. Adam se svým okolím nekomunikuje.

Článek

Sedmasedmdesátiletý muž je zcela odkázán na cizí péči. Jeho stav sice umožnil převoz domů, muž ale v žádném případě není podle dostupných zpráv v takovém stavu, aby s ním mohl být zahájen proces. Zkolaboval v době, kdy jeho spis dostal brněnský krajský soud, který chtěl nařídit zahájení procesu.

Soudce Pavel Göth v uplynulých dnech zastavil Adamovo stíhání. Učinil tak na základě znaleckých posudků dvou expertů, kteří uvedli, že Adam by nebyl schopen vnímat smysl jednání.

Adam si vytvořil sektu vycházející z učení náboženského uskupení Hnutí Grálu. Situoval se do role duchovního vůdce a jeho žena do pozice "královny". Podle obžaloby kolem sebe shromáždil skupinu tří seniorek. Připravil je o majetek, bral jim důchody a nechal je do úmoru dřít na stavbě své vily u Brna i ve svém vinohradu v Mikulově.

Modlitebna v Brně-Ivanovicích, kterou vlastníma rukama budovala Adamova skupina, je před dokončením.foto: Právo/Petr Kozelka

Ženy bil a trýznil hladem natolik, že je znalci přirovnali kvůli značné podvýživě k vězňům z nacistických koncentračních táborů. Některé z obětí do sekty vstoupily před 20 lety. Hnutí Grálu se od Adama důrazně distancovalo. Muži by v případě uznání viny hrozilo až 12 let vězení.

Manželka od začátku jednání svého muže obhajovala, odmítala, že by u nich ženy trpěly. Rozhodně je prý netrápili hlady, jen "občas všichni drželi půst".

Reklama

Související témata:

Související články

Sektáře Adama převezli z Břeclavi do Brna

Vůdce mikulovské sekty Jiří Adam byl ve čtvrtek odpoledne převezen z Břeclavi do fakultní nemocnice v Brně. Potvrdila to mluvčí nemocnice Anna Nesvadbová...

Výběr článků

Načítám