Hlavní obsah

Kriminalisté obvinili tři policisty kvůli vybírání pokut

Právo, jt, rav

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Kriminalisté z Inspekce ministra vnitra zadrželi ve středu ráno čtyři policisty z místního oddělení v pražských Bohnicích. Tři z nich jsou podezřelí z toho, že udělovali pokuty bez vydávání bloků. Právu to potvrdila mluvčí resortu vnitra Hana Malá s tím, že první dva muži zákona už si vyslechli obvinění.

Článek

Čtveřice policistů byla zadržena v ranních hodinách v Bohnicích v rámci akce s krycím názvem SVOKR. Při následném šetření inspekce zjistila, že jednoho ze zadržených se podezření netýká.

„V rámci následného šetření inspekce navrhla obvinit celkem tři policisty ze zneužívání pravomoci veřejného činitele. U prvních dvou tento návrh už státní zástupkyně z Prahy 1 akceptovala a oba již obvinila. Třetího to čeká v nejbližších dnech,“ upřesnila Malá.

Bohnickým mužům zákona hrozí za jejich jednání až tři roky vězení. Vyšetřováni jsou na svobodě.

Inspekce odhalila v loňském roce 238 policistů, kteří podle ní spáchali trestný čin. Oproti předchozímu roku stoupl jejich počet o 16 procent. Policisté nejčastěji zneužívali pravomoc veřejného činitele. Dále se dopouštěli pojistných podvodů, trestných činů v dopravě, úplatkářství a ublížení na zdraví. Vyplývá to ze statistiky zveřejněné v březnu ministerstvem vnitra.

Jedná se o další případ zatčených policistů. Žalobce ve středu obvinil z pohlavního zneužívání uniformovaného policistu z obvodního ředitelství Praha IV. Trestného činu se měl dopustit letos v srpnu na třináctileté dívce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám