Hlavní obsah

Policie stíhá primáře za to, že ordinoval opilý

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

DOMAŽLICE

Dnes již bývalého primáře dětského oddělení v Domažlicích Vratislava Beneše už s jistotou neminou soudní peripetie, kterého pro něho mohou skončit až pobytem ve vězení a ztrátou zaměstnání. Policisté zkušeného pediatra začali trestně stíhat za to, že minulý měsíc během noční služby ordinoval opilý.

Článek

„Je obviněný z trestného činu ohrožení pod vlivem návykové látky. Tento čin spáchal při výkonu zaměstnání, při kterém je vliv návykové látky zvlášť nebezpečný,“ řekla v pondělí Právu domažlická státní zástupkyně Marcela Šímová, která vyšetřování případu dozoruje.

Benešovi hrozí až tříleté vězení a zákaz činnosti. Přesto se k obvinění postavil čelem a s policisty, kteří se už na počátku vyšetřování připravili svoji lajdáckostí o klíčový důkaz, nadstandardně spolupracuje. Muži zákona, kteří Benešovi naměřili při orientační dechové zkoušce přes dvě promile alkoholu, totiž nezajistili vzorek krve k rozboru. Soudy údaje z dechové zkoušky pro určitou nepřesnost přístroje nepřipouštějí jako jednoznačně usvědčující důkaz.

Lékař ale doposud fatální chybu policistů nevyužil pro svoji obhajobu. „Ve své svědecké výpovědi uvedl, jaké množství alkoholu vypil. To po zpětném propočtu více méně odpovídá údaji z dechové zkoušky,“ sdělila státní zástupkyně. Přitom mu stačilo při výslechu údaj o požitém alkoholu zkreslit tak, aby propočet nedosáhl přes jednu promili. Pak to totiž není trestné a lékař by se vyhnul soudním opletačkám.

Noční služba

Beneš nastoupil na noční služby v půl čtvrté odpoledne. Konzumovat tvrdý alkohol začal podle svých slov v sedm večer. O tři hodiny později na něho přivolal policii otec desetiletého chlapce, který potřeboval ošetřit.

„Motal nohama a něco blekotal. Sestru z ordinace vyhodil. Pak sám zmateně ťukal do kláves a nejméně třikrát se ptal, co je s klukem,“ popsal situaci v ordinaci otec dítěte.

Zakročit musela ředitelka nemocnice, která ho nechala okamžitě vystřídat ze služby. Následující den ho za hrubé porušení pracovní kázně odvolala z funkce přednosty dětského oddělení, které vedl sedmnáct let.

Sám Beneš na prohřešek kajícně reagoval slovy: „Jsem si vědom toho, že jsem se dopustil velké lidské, ale hlavně profesní chyby“.

Pochybení policistů prošetřuje Inspekce ministra vnitra. „Prověřování stále probíhá. Do měsíce by mělo být rozhodnuto, zda jejich jednání bude posouzeno jako trestný čin a nebo to skončí v kázeňském řízení, “ sdělil Vladimír Řepka z ministerstva vnitra.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám