Hlavní obsah

Policista vyzradil razii v tržnici, dostal podmínku

Právo, pab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

DOMAŽLICE

Za prodej tajných informací potrestal v pátek Okresní domažlický soud místního policejního důstojníka Jaroslava Švejnocha. Čtyřiatřicetiletý poručík z hospodářské kriminálky odešel ze soudní síně s trestem odnětí svobody na 15 měsíců s podmínkou na dva roky. Kromě peněžitého trestu 20 tisíc korun dostal také desetiletý zákaz práce u policie.

Foto: Patrik Biskup , Právo

Kriminalista Švejnoch uprostřed svých obhájců usedá na lavici obžalovaných.

Článek

Podle soudu se Švejnoch dopustil trestných činů zneužití pravomoci veřejného činitele a přijímání úplatku, za což mu hrozilo až pět let vězení. Švejnoch se na místě odvolal.

Podle žalobkyně za úplatu informoval vietnamského správce tržnice na Folmavě o plánovaných kontrolách zaměřených na odhalování prodeje nelegálního zboží.

Konspiračně spolu komunikovali i po telefonu. Upozornění na razii policista šifroval fotbalovým zápasem a zástěrkou pro předání úplatku byly dresy.

"Za to získal nejméně 15 tisíc korun,“ řekla státní zástupkyně. Švejnoch odmítl k obvinění u soudu vypovídat. Správce folmavské tržnice původně vyšetřovatelům řekl, že předal Švejnochovi ve třech případech po pěti tisících za upozornění na kontroly. U soudu ale výpověď změnil a tvrdil, že šlo o půjčku.

K přehrávanému telefonnímu odposlechu, kde policistou hovoří o fotbale a dresech sdělil, že se domlouvali na tom, že půjdou spolu vsadit na fotbal. Proč ale měl vzít sebou dresy nedokázal soudu vysvětlit. Druhý den ráno po "fotbalovém“ rozhovoru policejní akce na tržnici skutečně proběhla.

"Všechny stánky, které jsme měli zkontrolovat, byly ale zavřené,“ uvedla u soudu policistka Vladislava Čejková. Potvrdila také, že když se akce domlouvala, Švejnoch byl u toho.

Ani jedna úspěšná kontrola

Z policejní statistiky dále vyplynulo, že šesti akcí na folmavské tržnici v období konce roku 2007, tedy v době, kdy se měl Švejnoch dopustit trestné činnosti, nebyli policisté úspěšní ani jednou.

Zatímco podle výsledků kontrol Celní správy za stejné období na stejném místě byla úspěšnost téměř stoprocentní.Švejnoch je v současné době postaven mimo službu. Po zatčení v lednu skončil ve vazbě,ze které ho státní zástupce propustil o měsíc později.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám