Hlavní obsah

Teryngel žádá Veseckou, aby mu změnila žalobce jako Čunkovi

– PRAHA
Právo, Radim Vaculík

Pražský advokát Jiří Teryngel, kterého protikorupční policie (ÚOKFK) obvinila z pokusu o více než stomiliónový daňový únik kvůli obchodu s cigaretami, žádá nejvyšší státní zástupkyni Renatu Veseckou o změnu žalobce i vyšetřovatele své kauzy. Advokát tedy učinil totéž, co loni v květnu obhájce tehdy obviněného vicepremiéra Jiřího Čunka Eduard Bruna.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Jiří Teryngel

Článek

Ten rovněž požádal o změnu delegace, tedy o odejmutí případu původním žalobcům a předání kauzy někomu jinému.

Zároveň chce, aby Vesecká vydala pokyn zastavit jeho stíhání, případně i stíhání ostatních tří obviněných. Teryngel to řekl Právu s tím, že oficiální text žádosti už zamířil na Nejvyšší státní zastupitelství (NSZ) do Brna.

Úřad Vesecké obhájci Brunovi v červnu 2007 vyhověl, věc putovala ze zastupitelství v Přerově do Jihlavy a z ostravské pobočky ÚOKFK do Českých Budějovic. Jihlavský žalobce Arif Salichov pak nadvakrát Čunkovo stíhání zastavil.

V tentýž závěr nyní věří i Teryngel, který však rovnou požaduje po Vesecké, aby pokyn k zastavení jeho stíhání sama vydala.

"Žádáme Nejvyšší státní zastupitelství o výkon dohledu, tedy aby jako dohledový orgán udělalo prověrku v případu. Požadujeme také změnu delegace v té kauze, tedy aby věc byla odejmuta Vrchnímu státnímu zastupitelství v Praze a přikázána vrchním žalobcům do Olomouce. Poté by podle našeho návrhu měla nejvyšší státní zástupkyně vydat pokyn k zastavení stíhání,“ podotkl Teryngel.

Policejní mluvčí: žádné pochybnosti

K požadavku na změnu žalobce jej prý vede dosavadní práce protikorupční policie. "Podle našeho názoru nepostupuje od samého počátku nestranně,“ uvedl stručně Teryngel.

"Jsme přesvědčeni, že policie postupuje v té věci jednoznačně v souladu se zákonem a nepřipouštíme si vůbec žádné pochybnosti,“ reagoval na to mluvčí ÚOKFK Roman Skřepek.

Terynglovi se nelíbí ani údajně nadstandardní vztah mezi hlavním svědkem případu, podnikatelem Martinem Ulčákem, a kriminalistou, který se kauzou s cigaretami původně zabýval.

"Vemte si, že od něj v devět hodin večer, mimo pracovní dobu, přijímá trestní oznámení. Následně ze svého soukromého faxu posílá, že zboží, o které v celé věci jde (o cigarety za 750 miliónů korun, pozn. red.), je předmětem trestního řízení a nesmí s ním být nijak nakládáno. To samo nemá žádnou oporu v trestním řádu,“ popsal některé, podle něj velmi nestandardní kroky policie Teryngel.

Stejného policistu prý už v minulosti upozorňoval, že by mohlo v obchodu s cigaretami dojít ke zkrácení daní, ale tehdy údajně nic neudělal. Následně byl naopak obviněn Teryngel a s ním například i Marko Stehlík, syn bývalého majitele Poldi Kladno. Stehlíkovu rodinu Teryngel v minulosti zastupoval.

Teryngel: právní expertiza hraje pro mě

K tomu, aby požadoval i zastavení svého stíhání, Teryngla podle jeho slov vede čerstvě vyhotovená právní expertiza k celé kauze. Na žádost obhajoby ji vyhotovil přední odborník na obchodní právo a mimo jiné hlavní autor nového návrhu občanského zákoníku Karel Eliáš.

"Konstatuje, že smluvní ustanovení o přechodu vlastnictví a ustanovení o zaplacení kupní ceny, která by zakládala daňovou povinnost, jsou neplatná, což podporuje naši obhajobu,“ upřesnil Teryngel.

Jiří Teryngel

:: Narozen 20. února 1949, Český Krumlov

:: Po maturitě vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze (1973), získal titul JUDr.

:: V roce 1973 začínal na Okresní prokuratuře v Českém Krumlově. Kariéru státního žalobce zakončil jako starší prokurátor na federální generální prokuratuře. Podle médií odešel kvůli členství v Lidových milicích, v letech 1967 až 1989 byl také členem KSČ. Od roku 1992 se věnuje advokacii.

 :: Teryngel zastupoval například režiséra Filipa Renče, Viktora Koženého, Vladimíra Stehlíka a jeho syna.

Byl také advokátem také kontroverzního podnikatele Tomáše Pitra. V poslední době zastupoval Milana Čermáka, údajného komplice Františka Procházky.

Z toho podle něj vyplývá, že firma Letka Team, kterou zastupoval, žádnou daň neměla platit, a tudíž ani nemohlo dojít k jejímu zkrácení.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám