Hlavní obsah

Muž je obviněný kvůli akciovým obchodům za 1,5 miliardy

PRAHA

Čtyřiačtyřicetiletého muže z Prahy policisté v těchto dnech obvinili z trestného činu porušování povinností při správě cizího majetku. Obviněný muž se před policisty odmítl k motivu svého jednání vyjádřit. V případě prokázání viny muži hrozí dva až osm let vězení.

Článek

Je podezřelý, že jako člen představenstva akciové společnosti se sídlem ve Dvoře Králové nad Labem na Trutnovsku v roce 1999 nabízel zprostředkování koupě a prodeje akcií společnosti v celkové hodnotě 1,5 miliardy korun, ačkoliv věděl, že firma není schopna tyto transakce uskutečnit.

Informoval o tom mluvčí Útvaru pro odhalování korupce a finanční kriminality Roman Skřepek. Podle dostupných informací se jednalo o akciovou společnost Able - makléřský dům.

Podle policie muž uzavíral od června do července roku 1999 s různými subjekty v České republice smlouvy o koupi či obstarání a zprostředkování koupě nebo prodeje 18 milionů kusů akcií společnosti, která se zabývá rafinérskou a petrochemickou výrobou, v celkové hodnotě 1,5 miliardy korun. "Obviněný přitom věděl, že společnost, jejíž zájmy měl zastupovat, nemá dostatečné finanční prostředky k zajištění uzavřených obchodů," uvedl Skřepek.

Kvůli nevypořádání obchodů požadovaly subjekty po firmě smluvní pokuty ve výši zhruba 150 miliónů korun, které však nebyla akciová společnost schopna uhradit a Krajský soud v Hradci Králové rozhodl v září 2000 o prohlášení konkurzu na její majetek.

Společnost Able - makléřský dům byla personálně propojena se zkrachovalou Živnostenskou družstevní záložnou ze Dvora Králové nad Labem, která měla 2700 členů. Krajský soud v Hradci Králové v roce 2006 potrestal pěti roky vězení dva bývalé šéfy zkrachovalé záložny, třetí z obžalovaných mužů dostal dvouletou podmínku.

Obžaloba trojici představitelů záložny vinila z toho, že v letech 1998 a 1999 různými transakcemi připravili záložnu o více než 130 miliónů korun. Peníze z kampeličky muži vyvedli podle spisu především obchody s pohledávkami s personálně propojenými společnostmi Able - makléřský dům a Fibur. Obžalování svou vinu u soudu odmítli.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám