Hlavní obsah

Kvůli tragédii u Studénky policie zadržela dva muže

Právo, Novinky, ČTK, pno, hon

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NOVÝ JIČÍN
Aktualizováno

V souvislosti s páteční tragédií na železniční trati ve Studénce policie zadržela dva zaměstnance stavební firmy Bögl a Krýsl, kteří byli zodpovědní za zasouvání mostní konstrukce nad železničním koridorem. Jedním ze zatčených je podle informací Práva i zástupce ředitele této firmy Oldřich Magnusek. Druhým zadrženým je Zdeněk Malý, který pracoval jako přípravář a vedoucí technického úseku stavby.

Foto: Petr Sznapka DOP, ČTK

Článek

Most se v pátek zřítil na trať a po šesti sekundách do něj narazil mezinárodní rychlík. Zahynulo při tom sedm lidí a dalších 70 bylo zraněno.

O zatčení dvou osob, které policie zřejmě v nejbližší době obviní z obecného ohrožení, informovala ve čtvrtek mluvčí novojičínské policie Miroslava Michálková Šálková. Více informací policie nechce poskytnout.

Ředitel ostravské pobočky firmy Miroslav Kovalík potvrdil Právu, že zatčeni byli dva zaměstnanci, kteří měli na starost manipulaci s mostní konstrukcí.

„Jde o přípraváře zasunutí a o vedoucího projektu,“ řekl Kovalík. Dodal, že oba muži, kteří jsou zkušenými odborníky, měli na starost právě manipulaci s mostní konstrukcí. Za statické zabezpečení mostu ale podle Kovalíka neručili. „Zodpovědnost za statiku nesl generální dodavatel, firma ODS - Dopravní stavby Ostrava,“ řekl Kovalík s tím, že důvody zatčení dvou zaměstnanců nezná a těžko k nim proto může zaujímat nějaké stanovisko.

Zadrženi ve středu večer

Policejní mluvčí řekla, že dvojice mužů byla zadržena už ve středu večer. „Bližší informace k zadrženým nyní z taktických důvodů poskytovat nebudeme,“ řekla Šálková. Policisté případ vyšetřují jako obecné ohrožení.

„Zadržení jsou u místěni v policejní cele a zatím jim nebylo sděleno žádné obvinění. Pokud se tak stane, budeme o důvodech informovat,“ řekla. Případným viníkům při takovéto kvalifikaci případu hrozí až desetileté vězení.

Policie už začátkem týdne potvrdila, že se most pravděpodobně zřítil kvůli špatné statice nebo jiným technickým problémům při opravě mostu nad železničním koridorem.

Při tragédii narazil vlak v devadesátikilometrové rychlosti do zříceného mostu. Sedm lidí zemřelo, sedm desítek dalších utrpělo zranění. Následky neštěstí zmírnil rychlou reakcí strojvedoucí, který zatáhl za rychlobrzdu, a zpomalil tak rychlost soupravy z původních 134 kilometrů v hodině na zhruba 90 km/hod.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám