Hlavní obsah

Čech ve švédském vězení se bojí, že doma ho čeká smrt

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Karel Březina odsouzený ve Švédsku k deseti rokům vězení za pašování drog se obává případného přesunu do české věznice. Hrozila by mu prý smrt. Vyšlo to najevo v soudním řízení o uznání cizozemského trestu, které Nejvyšší soud z formálních důvodů vrátil na začátek.

Článek

Uznání cizozemského rozsudku je podmínkou pro případný výkon trestu v Česku. Březina je zatím ve švédské věznici, kde si včetně vazby odpykal z desetiletého trestu už více než dva roky. S přesunem do Česka nesouhlasí. "Soudy jeho nesouhlas a obavy vůbec nevzaly v potaz," uvedla obhájkyně Dagmar Žilková.

Březina se podle obhájkyně obává msty, protože údajně měl něco společného s aférami kolem lehkých topných olejů. "Pokud pojedu do českého kriminálu, hrozí mi velké nebezpečí. Chci zůstat tady, tady mi nehrozí nic. V této věci zemřelo už šest lidí," citoval z Březinova vyjádření soudce Karel Hasch.

Soud musí zohlednit Březinův nesouhlas s přesunem

Nejvyšší soud 14. srpna na základě stížnosti ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila (ODS) vrátil celý proces na začátek. Případem se musí znovu zabývat Krajský soud v Ostravě. Musí zohlednit Březinův nesouhlas a napravit také další formální chyby.

Březinu chytili celníci v roce 2006 na Öresundském mostě mezi Dánskem a Švédskem. V osobním autě údajně převážel deset kilogramů heroinu. Není prvním a určitě ani posledním takto přistiženým Čechem.

Reklama

Související články

Opilý muž napadl ženu, pak i policii

Hned s trojlístkem případů vyřizování partnerských neshod měli v pondělí co do činění brněnští policisté. Pozornosti hlídky projíždějící ulicí Milady Horákové...

Výběr článků

Načítám