Hlavní obsah

Pěstitel konopí je na útěku, soudkyně ho pustila z vazby

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PLZEŇ

Představte si, že se ocitnete v životní tísni a jako vhodné řešení dané situace zvolíte trestnou činnost. I když se bude jednat o závažné porušení zákona a skončíte ve vazbě, může se stát, že pro to bude mít soudce pochopení a pustí vás na svobodu. Přesně takovým příkladem je Nguyen Huu Thuyet, kterého v červnu zatkli policisté v tajné velkopěstírně konopí v Chotěšově na jižním Plzeňsku.

Článek

Sedmadvacetiletý Vietnamec se staral o chod profesionální výrobny marihuany více než půl roku. Teď je na svobodě a slehla se po něm zem. Vyšetřování přitom není ukončeno.

Právě proto ho žalobkyně držela ve vazbě, aby se nevyhýbal trestnímu řízení. Podle krajské soudkyně Ivety Zítkové ale nebyl vůbec důvod na něho vazbu uvalovat. Vyhověla tak cizincově stížnosti a rozhodnutím v neveřejném jednání ho pustila z vězení.

„Nelze přehlédnou situaci v jaké se tento relativně mladý občan v České republice ocitl. Zaplatil značnou sumu peněz agentuře, která mu měla u nás zajistit práci a ubytování. Slib ale nesplnila a obviněný se ocitl ve stavu nouze bez východiska a nezajištěn v cizí zemi. Pokud přistoupil na toto zaměstnání, rozhodně neměl povědomost o tom, že bude páchat trestnou činnost. Využil této příležitosti jako příležitost k zabezpečení jak ubytování, tak i stálého příjmu,“ konstatuje soudkyně ve zdůvodnění rozhodnutí o propuštění z vazby, jehož kopii má Právo k dispozici.

Soudkyně zpochybnila i další důvod, pro který Asiat seděl ve vazbě. Podle státního zástupce hrozilo, že by mohl na svobodě v trestné činnosti pokračovat. „Obviněný si vzal ze svého zatčení a z úkonů orgánů činných v trestním řízení důrazné ponaučení a trestnou činnost opakovat zcela nepochybně už nebude,“ vysvětlila soudkyně.

Propuštění zkomplikovalo vyšetřování

Státní zástupkyně Taťána Ulčová, které vyšetřování případu dozoruje, potvrdila, že propuštěním stíhaného cizince z vazby se situace značně zkomplikovala. „Ještě nemáme hotové všechny úkony a obviněného nemůžeme sehnat. Adresa, kterou uvedl pro kontakt, je fiktivní a není tam k sehnání. Proto byl vydán příkaz k zatčení,“ řekla žalobkyně.

Na odůvodnění rozhodnutí, kterým byl Asiat propuštěn na svobodu, nechtěla reagovat. „To snad ani nebudu komentovat,“ uvedla. Řekla pouze, že ze shromážděných důkazů vyplývá, že cizinec není zase takovým naivkou, který by netušil, o co jde. „Dobře věděl, že páchá trestnou činnost,“ prohlásila.

Podle informací Práva dostával Vietnamec každý měsíc odměnu tisíc amerických dolarů. Většinu peněz posílal rodině domů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám