Hlavní obsah

Bezdomovci v Praze budou mít druhou vlastní sanitku

Novinky, pno
PRAHA
Aktualizováno

Pražští bezdomovci budou mít k dispozici již bezplatnou mobilní ošetřovnu. Speciálně upravenou sanitku pro lidi bez domova bude provozovat pražské centrum sociálních služeb. Pojízdná ošetřovna by měla zahájit zkušební provoz během září. První takováto sanitka doposud fungovala jen na území Prahy 1, nový vůz obsáhne celé město.

Článek

„Naším záměrem je tímto způsobem ochránit Pražany především před šířením infekčních onemocnění a dalších zdravotních komplikací ze strany bezdomovců. A to tím, že lidem bez přístřeší budeme poskytovat terénní ošetřovatelskou a sociální službu přímo v lokalitách, kde se tito lidé v Praze nejčastěji vyskytují,“ vysvětlil radní pro sociální oblast Jiří Janeček.

Prostory automobilu jsou i speciálně upraveny a liší se od běžných sanitních vozů rychlé záchranné služby. „Měli jsme větší nároky na úložné prostory zejména kvůli uskladnění většího množství obvazového materiálu, který je nejčastěji využíván při zdravotních problémech lidí bez přístřeší,“ popisoval radní Janeček.

Kromě toho je vozidlo vybaveno jako běžná ošetřovna a nebudou v ní využívány drahé přístroje a vybavení, které využívají záchranáři v normálních sanitkách.

„Naší představou je, že budou vytipovány lokality a bezdomovci v nich budou předem informováni o možnosti bezplatného ošetření ve stanoveném termínu. Poté bude automobil přistaven,“ vysvětlil radní Janeček.

Reklama

Výběr článků

Načítám