Hlavní obsah

NS potvrdil trest pro chirurga, který zapomněl v těle pacientky roušku

– BRNO

Chirurg, který před třemi lety v nemocnici v Krnově při operaci žlučníku zapomněl v těle pacientky roušku, neuspěl se stížností u Nejvyššího soudu (NS). Ten třiapadesátiletému Vladimíru Romanovovi potvrdil trest 50 tisíc a roční zákaz činnosti hlavního operatéra. Ve středu o tom informoval mluvčí NS Petr Knötig.

Článek

"Pokoušel se zmírnit trest, případně dosáhnout zproštění obžaloby, ale Nejvyšší soud jeho dovolání jako neopodstatněné odmítl a tím potvrdil již uložený peněžitý trest 50 tisíc korun a zákaz činnosti chirurga – vedoucího operatéra na jeden rok, který mu v září 2007 uložil Krajský soud v Ostravě," sdělil Knötig.

"Nejvyšší soud při dovolacím řízení zjistil, že oba nižší soudy provedly celou řadu důkazů, které vinu lékaře potvrdily a rozhodly zcela správně a své rozhodnutí řádně zdůvodnily," doplnil mluvčí NS.

Šestašedesátiletá žena se v červnu 2005 v krnovské nemocnici podrobila klasické operaci žlučníku. Po několika týdnech jí ale začala rána vážně hnisat, primář proto nařídil novou operaci, při které lékaři bavlněnou roušku o rozměrech 25x25 centimetrů z těla vyňali.

"Jako vedoucí operačního týmu a operatér neučinil na pomocný zdravotnický personál dotaz, zda souhlasí počet nástrojů a roušek," uvedl Knötig.

Zdravotní sestra Lenka Kumarci, která měla povinnost před zašitím rány roušky spočítat, dostala podmíněný trest v délce čtyř měsíců, odložený na jeden rok. Trestní stíhání další sestřičky Markéty Směšné soud podmíněně zastavil.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám