Hlavní obsah

Za vraždu karabiniéra ve výslužbě potvrdil soud 15 let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO

Za vraždu italského karabiniéra ve výslužbě si manželé Monika a Vladimír Chovancovi odpykají za mřížemi s konečnou platností patnáct let. Trest potvrdil Nejvyšší soud, který v červenci odmítl dovolání manželů. Ve středu to uvedl mluvčí soudu Petr Knötig.

Článek

Manželé ze Slovenska v dovolání zpochybňovali důkazy a chtěli vyvolat nové projednávání případu vrchním soudem. Nejvyšší soud je však toho názoru, že soudy nižších instancí shromáždily k vynesení verdiktu dostatek důkazů.

"Závěry o vině jsou také řádně odůvodněny. Dovolání je proto odmítnuto jako zjevně neopodstatněné," uvedl mluvčí. Chovancovi teď mají spíše teoretickou možnost obrátit se na Ústavní soud. Ten však stížnostem v trestních kauzách vyhoví jen zřídka.

Ucelený řetězec nepřímých důkazů

Manželé údajně zabili čtyřiašedesátiletého penzistu Giovanniho Natoliho v jeho bytě v Praze-Ďáblicích. Bili jej dřevěnou stoličkou a bodali několika kuchyňskými noži. Zasadili mu 13 ran. Z bytu si pak odnesli zlaté šperky, mobilní telefon a asi 20 000 korun v hotovosti.

Patnáctiletý trest uložil oběma Městský soud v Praze, verdikt později potvrdil vrchní soud. Předseda tamějšího senátu Jiří Lněnička tehdy uvedl, že se k případu nepodařilo získat žádný přímý důkaz. "Nepřímé důkazy však tvoří jednoznačně ucelený řetězec, který vylučuje možnost, že poškozeného usmrtil někdo jiný," řekl Lněnička.

Zadržela je běžná policejní hlídka

Po vraždě Natoliho, kterému Chovancová dříve dělala za peníze společnici, manželský pár zmizel z Prahy, pracoval například u cirkusu. Po televizním pátrání se policii přihlásilo několik svědků. Koncem loňského června pak policie manžele dopadla v Havlíčkově Brodě. Zadržela je běžná policejní hlídka.

Manželé svou vinu při vyšetřování popírali a při vyšetřování sváděli vinu jeden na druhého. K hlavním důkazům patřily pachové stopy na místě vraždy. Jeden ze svědků také soudu potvrdil, že se mu manželé jednou svěřili, "jak udělali dědka".

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám