Hlavní obsah

Žalobce dovolil pohřbít mrtvé z neštěstí u Studénky

OSTRAVA

Rodiny mohou začít pohřbívat oběti vlakového neštěstí u Studénky. Povolil to okresní státní zástupce, který dozoruje vyšetřování. Při nehodě zemřelo sedm lidí.

Foto: Pavel Karban, Právo

Lokomotiva zaklesnutá mezi vagóny.

Článek

"Příbuzní už mohou začít zařizovat pohřby a těla si vyzvednout," řekla mluvčí novojičínské policie Miroslava Michálková Šálková. Dodala, že dosud pohřbení zemřelých cestujících bránily procesní úkoly, které policisté museli vykonat. U každé z obětí bylo totiž nutné určit přesnou příčinu smrti.

Vyšetřování kolize pokračuje i nadále stejným směrem. Jako nejpravděpodobnější verze se kriminalistům zatím jeví špatné statické zajištěná stavby mostu. Zabývají se ale i technickou závadou a možností, že selhal některý z pracovníků.

foto: Právo/Aleš Honus

Znalec nyní prozkoumá celou zřícenou konstrukci. Kriminalisté také postupně vyslýchají cestující. V případě těch zranných čekají vždy na to, až jim výslech umožní zdravotní stav.

Našly se cenné hodiny i šaty pro družičku

Podle novojičínské policie si v pondělí pro věci, které zůstaly v troskách mezinárodního rychlíku Comenius, přišlo 25 lidí. Dnes dalších sedm. "Dnes přicházeli především cizinci. Jednalo se hlavně o Poláky," řekla mluvčí. Ve vagonech cestující zanechali převážně osobní věci jako doklady, peněženky, fotoaparáty či mobilní telefony. Našly se ale například i šaty pro družičku či cenné starožitné hodinky.

O odškodnění za tragickou nehodu se zatím do úterního poledne přihlásilo 46 lidí. České dráhy začaly přijímat žádosti v pondělí ráno. Nejvíce žádostí je od zraněných, ozvali se ale už i pozůstalí i lidé, kteří mají materiální škodu. Vedle Čechů kontaktovali dráhy také občané Slovenska, Francie i Ukrajiny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám