Hlavní obsah

Manželé z Bíliny půjdou do vězení za týrání dětí

Právo, koc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

TEPLICE
Aktualizováno

Okresní soud v Teplicích odsoudil Lubomíra a Květu Dunkovy z Bíliny za týrání dětí k pěti a 2,5 roku vězení. Oba se proti rozsudku odvolali. Jejich dva chlapci byli nuceni žít měsíce v komoře.

Foto: Karel Otcovský, Právo

Manželé Dunkovi u soudu

Článek

Soud v úterý vyslechl sociální pracovnice, městské policisty, kteří zasahovali při odebrání dětí a ošetřující lékařku dětí, podle které nebyla péče manželů o děti dostatečná.

"Kvalitu své péče nebyli schopni posoudit," uvedla před soudem ošetřující lékařka dětí. Podle ní se vždy rodiče ohrazovali proti nějakému doporučení, vždy reagovali slovy, že vědí, jak se o děti postarat.

Státní zástupkyně dvojici původně obžalovala z ohrožování výchovy mládeže, ale soud jejich jednání překvalifikoval na týrání svěřené osoby. Matce hrozilo až osm let vězení, otci jako recidivistovi až 10,5 roku.

Na údajné týrání dětí policisté a sociální pracovníci přišli letos v lednu, kdy je na případ upozornil anonymní telefonát. Dva nejstarší syny, kterým tehdy byly čtyři a tři roky, našli zamčené v neosvětlené komoře.

Děti ležely ve špíně mezi výkaly

V místnosti byla pouze matrace, děti tam ležely ve špíně, mezi výkaly a nedopalky cigaret. Starší z chlapců měl viditelnou bouli na hlavě a jizvy od kousání na rukou. Sociální pracovnice děti rodině odebraly, poté chlapci skončili v kojeneckém ústavu.

Lékařka a sociální pracovnice z ústavu u soudu vypověděly, že děti byly zanedbané, špinavé a zavšivené. Údajně neuměly téměř mluvit, nejstarší hoch vydával pouze skřeky. Dětem prý chyběly i základní návyky, jídlo, které dostaly, si vysypaly na stůl a jedly ho rukama.

Neuměly používat toaletu, čistit si zuby, používat kapesník a pořádně chodit.

Dunková: úřady se spolčily

Dunková však jakékoli zanedbání péče odmítá. "Úřady se spolčily a chtějí nás poškodit,“ uvedla při výslechu.

Odborníci u soudu dali obžalobě za pravdu. Manželé prý například jen výjimečně brali syny ven.

Podle soudní znalkyně z oboru psychologie nelze vzhledem k nízkému intelektu obou obžalovaných předpokládat, že by se jejich péče o tři děti, přičemž čtvrté je na cestě, v budoucnu výrazně zlepšila.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám