Hlavní obsah

Pacient chtěl v ordinaci oběsit lékaře celebrit

– PLZEŇ
Právo, Patrik Biskup

Pro řadu českých hudebních celebrit je desítky let poslední nadějí na záchranu nemocných hlasivek. Známý český foniatr Zdeněk Kresa (77) se ale v pondělí dopoledne musel naopak spolehnout na pomoc pacientů. Ti mu pomohli zpacifikovat psychicky narušeného muže, který se pokusil věhlasného lékaře oběsit přímo v jeho plzeňské ordinaci.

Článek

"Bylo to něco, co jsem za svoji třiapadesátiletou lékařskou praxi nezažil. Nejprve se mi pokusil přehodit připravenou oprátku kolem krku a potom na mě a na sestru zaútočil špičatým řeznickým nástrojem,“ vzpomínal Kresa na dramatické chvíle.

Přišel si vyřídit účty

Jednaosmdesátiletý útočník patří mezi Kresovy pacienty. "Léčil jsem mu hlasivky i sluch. Přišel do ordinace a začal mi vyčítat, že jsem mu propíchal uši a že kvůli mě už vůbec neslyší. Požádal jsem ho, ať se posadí, že se mu do uší podívám. To odmítl s tím, že si se mnou přišel vyřídit účty. Myslel jsem si, že si to společně vyříkáme. Asi půl hodiny jsme se o tom dohadovali,“ líčil lékař, co předcházelo samotnému útoku.

Pacient v jednom okamžiku sáhl do tašky, kde měl připravenou provazovou oprátku vyztuženou drátem.

Muže přemohli lidé z čekárny

"Obešel stůl a ze zadu se ke mně přibližoval. Ještě než mi stačil hodit oprátku přes hlavu, instinktivně jsem mu ji vytrhl z ruky a utekl do druhé místnosti. Tam jsem rychle přemýšlel, co mám dělat. Koukal jsem po stole, co bych mohl vzít do ruky a použít to jako zbraň na obranu. Pak jsem zahlédl, jak z tašky vytahuje nějaký špičatý bodec,“ popsal drama lékař.

"Křikl jsem na sestru, ať se podívá do čekárny, jestli tam někdo není. Naštěstí tam seděli tři pacienti, kteří nám přiběhli na pomoc. Prali jsme se s tím mužem asi pět minut, než se nám ho podařilo odzbrojit. Je to takový urostlý chlap a měl velkou sílu,“ pokračoval lékař.

Odborník světového formátu

Policisté dorazili na místo do deseti minut. Útočníka po vyšetření psychiatrem odvezli k výslechu. "Jednání pacienta jsme kvalifikovali jako trestné činy pokusu ublížení na zdraví a výtržnictví,“ uvedl informovaný policista.

Zdeněk Kresa se stal pojmem světové foniatrie po roce 1969, kdy ve spolupráci s profesorem Wichterlem a docentem Remsem vyvinul původní operační metodu implantace hydrofilního gelu do hlasivek, kterou v současné době používá asi padesát světových klinik.

Dva roky předtím se stal primářem foniatrického oddělení při ORL klinice Fakultní nemocnice v Plzni, které vedl až do roku 1995. Nyní provozuje soukromou ordinaci pro choroby, ušní, nosní, krční, pro foniatrii a přidělování sluchadel. Mezi jeho pacienty patří například Václav Neckář, Marta Kubišová, Helena Vondráčková a Lucie Bílá.

Reklama

Výběr článků

Načítám