Hlavní obsah

VIDEO: Hledač pokladů pátral po mincích, našel trhavinu

TÝNEC NAD SÁZAVOU

Hledač pokladů z Uhříněvsi u Prahy ve středu vyrazil do lesů u Týnce nad Sázavou hledat historické mince, místo pokladu ale našel starou zapečetěnou sklenici skoro se dvěma kilogramy trhaviny a rozbuškami. Druhý den se na místo vrátil a našel další sklenici.

Článek

"Pod kamenem jsem narazil na láhev s výbušninou," řekl hledač televizi Prima.

Byla už tma, a tak naložil podivnou sklenici opatrně do auta a odvezl ji domů. Zavolal policii a pyrotechnika. Ten potvrdil, že v nádobě je opravdu stará výbušnina.

"Byl tam tritol a pak se tam našly iniciační prostředky, byly to prostředky z druhé světové války," uvedl policejní pyrotechnik Karel Koubík.

Druhý den se hledač na místo vrátil a našel druhou sklenici. Nález ohlásil na policii, která místo zapáskovala a přivolala posily.

Výbuch by byl smrtící

"Jedná se o 75 nábojů do pistole různé ráže, ruční granát vzor 34, jednu tritolovou náložku 100gramovou a chemický rozněcovač do protitankové miny," řekl Primě policista z Týnce nad Sázavou. Výbuch by prý zabil vše živé v okruhu několika metrů. První sklenice s dvěma kilogramy tritolu a rozbuškami by to ale mnohonásobně překonala.

Zajištěný obsah sklenice končí v rukou pyrotechnika. Ten ji později odpálí v trhací jámě.

Pyrotechnici varují, aby se lidé v případě, že něco podobného najdou, nepokoušeli s předmětem manipulovat nebo jej převážet.

Reklama

Výběr článků

Načítám