Hlavní obsah

Za krádež na terezínském hřbitově policie stíhá další dva muže

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

TEREZÍN
Aktualizováno

Litoměřická policie stíhá další dva muže, kteří se měli podílet na dubnových krádežích bronzových destiček na Národním hřbitově v Terezíně. „Oba podezřelé obvinil vyšetřovatel z krádeže spáchané ve spolupachatelství a bude podán návrh na jejich vzetí do vazby,“ řekla Právu mluvčí litoměřické policie Alena Romová.

Foto: Karel Otcovský, Právo

Poničené náhrobky na terezínském hřbitově

Článek

Kvůli krádeži tak policisté stíhají celkem tři osoby. Několik dní po krádeži destiček se jmény obětí nacismu zadržela policie devětadvacetiletého Miroslava Daňa z Mostu, který vzápětí skončil v litoměřické vazební věznici.

Zloději ukradli mezi 11. a 16. dubnem ve dvou etapách dohromady 827 destiček. Část z nich našla policie ve sběrně v Nehasicích na Lounsku. Všechny byly rozbité.

Od začátku případu bylo zřejmé, že takové množství materiálu nemohl Daňo ukrást sám. Policisté po jeho komplicích pátrali více než tři měsíce. „Nakonec zjistili, že jimi jsou muži ve věku 24 a 34 let rovněž z Mostu,“ upřesnila Romová a dodala, že všem pachatelům hrozí až desetiletý pobyt za mřížemi.  

Nové destičky dostal památník jako dar

Část zcizených jmenovek byla již namontována zpět na žulové náhrobky. Jedná se však o zdařilé kopie z pryskyřice, které nemají pro sběrače kovů žádnou hodnotu. Umělohmotné destičky vznikly v pražské restaurátorské firmě a památník je dostal jako dar. Zaplatil jen materiál na jejich výrobu.  

Aby se krádež do budoucna neopakovala, budou prostor národního hřbitova a celý areál terezínského památníku od prosince střežit  kamerový zabezpečovací systém. Památník nyní ve večerních a nočních hodinách hlídají zaměstnanci bezpečnostní agentury.

Národní hřbitov v Terezíně

Vznikl po osvobození v roce 1945. 

Nachází se na něm 2 386 jednotlivých hrobů.

Další tisíce zemřelých z Malé pevnosti, terezínského ghetta, koncentračního tábora v Litoměřicích, ale i těch, kteří do Terezína přišli na konci války pochody a transporty smrti, jsou pochovány ve společných hrobech označených pěti pylony.

Celkem se na Národním hřbitově nacházejí ostatky asi 10 000 obětí.

„Monitorovací systém dodá a do konce listopadu nainstaluje brněnská společnost Trade Fines, která vyhrála výběrové řízení. Do soutěže se přihlásilo deset firem, vítěz nabídl nízké provozní náklady na provoz zařízení i výhodnou cenu,“ uvedl před časem náměstek ředitele Památníku Terezín Jiří Janoušek.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám