Hlavní obsah

Jedeme hrát fotbal, varoval policista trhovce před razií

– PLZEŇ
Právo, Patrik Biskup

„Zítra ráno si zahrajeme fotbal. A vem ty dresy.“ Řeč není o sportovním klání ale o obsahu odposlechu telefonního hovoru, při kterém podle státní zástupkyně kriminalista konspiračně upozorňuje správce vietnamské tržnice na chystanou policejní kontrolu a říká si přitom o úplatek. Fotbal má být šifrou pro policejní razii a dres zástěrkou pro předání úplatku.

Foto: Patrik Biskup , Právo

Kriminalista Jan Švejnoch uprostřed svých obhájců usedá na lavici obžalovaných.

Článek

Tak je o tom alespoň přesvědčena krajská žalobkyně Renata Havelková v korupčním případu důstojníka domažlické hospodářské kriminálky Jana Švejnocha, který ve středu předstoupil před Okresní soud v Domažlicích jako podezřelý z trestných činů zneužívání pravomoci veřejného činitele a přijímání úplatku.

„V průběhu roku 2007 až do 9.1. 2008 sděloval telefonicky nájemci a správci tržnice ve Folmavě informace o plánovaných kontrolních akcích policie a České obchodní inspekce zaměřené na odhalování prodeje nelegálního zboží. Za to získal nejméně 15 tisíc korun,“ řekla státní zástupkyně.

Čtyřiatřicetiletý Švejnoch, kterého si po pracovní a odborné stránce nemohli jeho nadřízení vynachválit a který o problematice vyšetřování trestné činnosti související s porušováním autorských práv a ochranných známek dokonce přednášel na policejní akademii, odmítl k obvinění u soudu vypovídat.

V přípravném řízení vyšetřovatelům sdělil, že se s lidmi z vietnamské komunity stýkal, a to proto, aby naopak od nich získával informace, který by mohl využít k úspěšnému odhalování případů prodeje nelegálního zboží.

Byla to půjčka, tvrdí šéf tržnice

Švejnochovi při soudním líčení nečekaně nahrál do karet hlavní svědek obžaloby. Správce folmavské tržnice totiž zásadním způsobem změnil svoji výpověď. Zatímco původně potvrdil, že třikrát dal Švenochovi po pěti tisících za upozornění na kontroly, nyní hovořil o tom, že šlo o půjčky.

„Při prvním výslechu jsme byl hodně nervózní, tak jsme to řekl nepřesně,“ vysvětlil muž důvod, proč přišel s novou verzí. Podle jeho slov neexistuje na půjčku žádná písemná smlouva a peníze mu Švejnoch stále dluží. „Myslel jsem si, že když mu peníze půjčím, tak budeme mít spolu lepší vztahy pro spolupráci,“ dodal.

K přehrávanému telefonnímu odposlechu, kde policistou hovoří o fotbale a dresech řekl, že se domlouvali na to, že půjdou spolu vsadit na fotbal. Proč ale měl vzít sebou dresy nedokázal soudu vysvětlit. Švejnocha měl v mobilu uloženého pod názvem Tipsport.

Všechny razie byly bez úspěchu

Druhý den ráno po „fotbalovém“ rozhovoru policejní akce na tržnici skutečně proběhla. „Všechny stánky, které jsme měli zkontrolovat, byly ale zavřené,“ uvedla u soudu policistka Vladislava Čejková. Potvrdila také, že když se akce domlouvala, Švejnoch byl u toho.

Že nevyšla ani jedna ze čtyř akcí, na jejichž přípravě se podílel i Švejnoch, u soudu prohlásil kriminalista Aleš Lešek. „Nedokázal jsem si to vysvětlit. Byl jsem nováček, tak jsem po tom nijak nepátral. Před akcí byla vždy porada, které se kolega Švejnoch zúčastnil,“ řekl Lešek.

Policejní statistika pak mluví sama za sebe. Ze šesti akcí na folmavské tržnici v období konce roku 2007, tedy v době, kdy se měl Švejnoch dopustit trestné činnosti, nebyli policisté úspěšní ani jednou. Zatímco u kontrol Celní správy za stejné období na stejném místě byla úspěšnost téměř stoprocentní.

Soud bude pokračovat výslechy dalších svědků. Švejnoch je v současné době postaven mimo službu. Po zatčení v lednu skončil ve vazbě, ze které ho státní zástupce propustil o měsíc později.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám