Hlavní obsah

Za první tři srpnové dny zemřelo na silnicích 15 lidí

Za první tři srpnové dny zemřelo na českých silnicích již 15 lidí. Jen v průběhu víkendu si dopravní nehody vyžádaly 11 životů. Celkem v minulém týdnu zahynulo 26 lidí. Příčiny tragických nehod zůstávají stále stejné - nepřiměřená rychlost a nesprávný způsob jízdy. Dle statistik v letošním roce výrazně přibylo usmrcených chodců.

Článek

Celkově se v týdnu na přelomu července a srpna stalo přes 2800 nehod. S 26 oběťmi se týden zařadil na druhé místo za týden předchozí, kdy zemřelo o jednoho člověka víc. Třetím nejtragičtějším týdnem zůstává období od 19. do 25. května, kdy při dopravních kolizích zahynulo 25 lidí.

Nejbezpečnějšími dny se v minulém týdnu staly pondělí a středa, kdy zemřelo po jednom člověku. Nejvíce nehod, 483, způsobili řidiči v pondělí. Havárie byly zapříčiněny především nesprávným způsobem jízdy, nedáním přednosti a nepřiměřenou rychlostí.

Za půl roku zahynulo již 100 chodců

V prvním pololetí letošního roku navíc meziročně výrazně přibylo chodců usmrcených při dopravních nehodách. Méně bylo naopak usmrcených cyklistů.

Uvedl to Josef Tesařík z policejního prezidia. Za prvních šest měsíců roku 2008 zemřelo na silnicích 100 chodců, což je o 21 více než ve stejném období loňského roku. Při haváriích také zahynulo 35 cyklistů, tedy o deset méně než od ledna do června 2007.

foto: NOVINKY/Ondřej Krynek

Chodci do letošního června zavinili podle policie celkem 778 nehod, při kterých zemřelo 24 lidí, což je meziroční nárůst o 60 procent. Za většinou nehod stojí ti, kteří jsou nesprávně po krajnici. Lidé chodí po špatné straně a bývají špatně označeni. Opilí chodci se podíleli na 93 nehodách. Podle policejních statistik zemřela téměř polovina chodců v noci a nejvíce usmrcených bylo mezi chodci ve věku 65 a více let.

Oproti loňskému červenci bylo nehod méně

Za první prázdninový měsíc zemřelo na silnicích podle předběžných statistik méně lidí než v loňském roce, ubylo také nehod. Počet obětí i havárií je ale vyšší než v prvním prázdninovém měsíci roku 2006, kdy začal platit bodový systém.

Letos zemřelo v červenci při 12 759 haváriích 95 lidí, tedy o 22 méně než ve stejném měsíci loňského roku. O 2557 se snížil i počet nehod.

Reklama

Výběr článků

Načítám