Hlavní obsah

Cyril Svoboda čelí trestnímu oznámení kvůli pomluvě ve sporu o dědictví

Právo, Josef Koukal
PRAHA

Lidovecký ministr Cyril Svoboda čelí trestnímu oznámení pro pomluvu a křivé obvinění. Obou skutků se měl podle advokátky Heleny Kubecové dopustit proti jejím klientům, manželům Aloisi a Boženě Kopeckým. S nimi a dvěma církevními charitami vede Svoboda u soudu spor o dědictví po Marii Kaprálkové.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Ministr Cyril Svoboda (KDU-ČSL)

Článek

Lidovecký ministr Cyril Svoboda v červenci u soudu obvinil manžele Aloise a Boženu Kopecké, že pod hrozbou odepření lékařské a osobní péče donutili majitelku několika pražských nemovitostí Marii Kaprálkovou, aby v roce 2004 změnila svou závěť a místo jemu odkázala většinu majetku církevní charitě.

Kopečtí, dnes téměř devadesátiletí pediatři s mezinárodním renomé a vzdálení příbuzní Kaprálkové, to označují za nesmysl. O ženu se dvanáct let starali, Svoboda ji navštěvoval údajně jednou za rok. Že rozdělila majetek mezi charity a blízké, bylo prý její vlastní rozhodnutí. Svůj majetek si do poslední chvíle spravovala sama.

"Oznámení jsme podali k Obvodímu státnímu zastupitelství pro Prahu 4, které je místně příslušné podle bydliště pana Svobody,“ řekla Právu právní zástupkyně manželů Kopeckých Helena Kubecová.

Dědický spor řeší Obvodní soud pro Prahu 6, u kterého se Svoboda domáhá činžovního domu v pražských Dejvicích. Kaprálková mu ho původně odkázala v závěti z roku 1992 za to, že jí jako tehdejší poradce vlády v otázkách restitucí pomohl k navrácení rodinného majetku.

Pokud by se ministrovi podařilo závěť z roku 2004 zpochybnit, kromě jeho činžáku by zbytek majetku propadl státu. Závěť z roku 1992 totiž jiný majetek neodkazuje a dědice ze zákona Kaprálková neměla. Vedlejším účastníkem sporu je proto na straně Svobody od července také Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám