Hlavní obsah

Policisté si na dálniční piráty dohlédli z vrtulníku

Právo, miv
LANŽHOT

Varování policistů, že budou o prázdninách více vidět na silnicích, nebylo plané. V neděli odpoledne byly na hranici se Slovenskem hlídky policií z obou zemí. Výjimkou nebyla ani dálnice D 2 u Lanžhota na Břeclavsku, kde operovali čeští dopravní policisté. Jejich slovenští kolegové hlídkovali o pár kilometrů dál na opačné straně hranice.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Policista na dálnici D 2 u Lanžhota má k dispozici signál z kamery vrtulníku.

Článek

„Opakujeme tyto akce s cílem zaměřit se na rizikové skupiny řidičů a předejít tak dopravním nehodám. Výběr krajů nebyl náhodný, oba jsou silně dopravně zatíženy,“ uvedl vedoucí služby dopravní policie policejního prezídia Martin Červíček. Jeho slovenský protějšek Milan Anjel se přijel podívat na práci českých policistů a také na vrtulník, jehož nákup prosazuje pro slovenskou dopravní policii.

„Je to prvek, který je vysoce účinný. Nestojíme jen na pozemních stanovištích, nehlídáme je jen v autech ale i ze vzduchu,“ chválí vrtulník Červíček.

Kamera v letecké technice snímá situaci v provozu a pro pozemní hlídky je pak snadný úkol zastavit konkrétní provinilce. To je ideální zbraň především na nedovolené předjíždění kamionů v úsecích, kde to mají zakázáno a další, jinak obtížně zachytitelné, ale závažné přestupky. Navíc má letecká technika nesporný efekt, řidiči neví, kdy jsou snímáni.

Řidiči jezdí bez známek

Nejvíce zastoupeni byli při nedělní kontrole řidiči, kteří na dálnici vyjeli bez známky. Muž asijského původu v autě s maďarskou registrační značkou dokonce ani netušil, že slovenská dálniční známka je mu v Čechách k ničemu a musí mít další. Nechyběli ale ani příliš spěchající řidiči.

I v období dovolených umírají na cestách lidé. „Počet mrtvých v červencích máme podle statistiky 95, což je počet o 25 obětí nižší než ve stejném období roku 2007, přesto je ale výrazně vyšší, než v roce 2006, kdy vstoupil do praxe bodový systém,“ řekl Červíček.

Páteční tragédie rodiny ze Svatobořic-Mistřína cestou na dovolenou v Chorvatsku by měla být apelem i na zpáteční cesty z dovolené. „Není to otázka patnáctiminutového odpočinku, je třeba i několikahodinový spánek, správný pitný režim a hlavně, nepodceňovat nebezpečí a nemyslet si, že všechno vydržím,“ apeluje na řidiče šéf dopravní policie, „je to široká škála úkolů, dopravní infrastruktura, legislativa a další, které se podílí na situaci v silničním provozu. Represe musí jít ruku v ruce s prevencí. Policie se pustila do preventivních akcí anglosaského typu, ukazující hrůzy dopravních nehod. Je lepší si virtuálně prožít dopravní nehodu, než ve skutečnosti.

Reklama

Výběr článků

Načítám