Hlavní obsah

Vysoký úředník ostravského magistrátu řídil opilý

Právo, kij
OSTRAVA

Vysoce postavený úředník ostravského magistrátu Radim Berka, který má na starosti sestavování několikamiliardového rozpočtu, řídil minulý víkend opilý. Policistům, kteří ho chytili při speciální akci Síto sice tvrdil, že měl pouze dvě piva, ale přístroj mu naměřil 1,67 promile.

Článek

Policie mu již sdělila podezření ze spáchání trestného činu ohrožení pod vlivem návykové látky ve zkráceném řízení. „Řidič 26. července v době kolem 0.30 hodin v Ostravě-Přívozu řídil osobní motorové vozidlo Hyundai Elantra. Při orientační dechové zkoušce měl 1,67 promile v dechu,“ uvedla mluvčí ostravské policie Gabriela Holčáková.

Bylo to nejvíce ze všech 15 šoférů, které policisté tento večer kvůli alkoholu zadrželi. Podle reportérky televize Nova, která úředníka při kontrole natočila, jen těžko postával na nohou a složitě komunikoval. Na otázku policisty, co pil, řekl že dvě piva. Policista na to reagoval, že to nemůže mít ze dvou piv.

Policisté nyní čekají na výsledky krevního testu, pak předají celý případ státnímu zastupitelství. O trestu by měl rozhodnout soud.

Ostravský primátor Petr Kajnar (ČSSD) Právu řekl, že je to pro úřad, na kterém Berka vede odbor financí a rozpočtu, nepříjemná záležitost. „V současné době k tomu nemám bližší informace, protože jsem na nemocenské. Ale určitě se tím vedení města bude zabývat,“ konstatoval Kajnar.

Tajemník magistrátu Břetislav Gibas již s hříšníkem mluvil. „Žádné pracovně-právní závěry z toho vyvozovat nebudu, protože se toho nedopustil v souvislosti s výkonem své funkce. Je to v rovině etické a morálky. Po našem rozhovoru předpokládám, že z toho pan Berka vyvodí osobní důsledky,“ konstatoval tajemník.

Na přímý dotaz, jestli tedy Berka opustí svou funkci, reagoval: „To se musíte zeptat jeho.“ Berka si vzal v pátek dovolenou a zastupující sekretářka neměla číslo na jeho mobilní telefon. U soudu hrozí úředníkovi až roční vězení, peněžitý trest nebo zákaz řízení.

Reklama

Výběr článků

Načítám