Hlavní obsah

Pěstouni vyznamení Klausem za péči o děti jsou ve vazbě kvůli týrání

– BRNO • Aktualizováno
Právo, jac

Pěstouni dětí Lubomír a Blažena Rosnerovi ze Slavkova u Brna, kteří byli vyznamenáni prezidentem Václavem Klausem za jejich péči o děti, jsou ve vazbě. Zdroj, který si nepřál být jmenován, potvrdil, že byli převezeni do vazební věznice v Brně - Bohunicích, kde je čeká vyšetřování pro podezření z týrání dětí.

Foto: Právo

Lubomír a Blažena Rosnerovi s prezidentským vyznamenáním na fotografii z roku 2005

Článek

O případu jako první informoval server iDnes.cz. Děti pocházely z kojeneckých a sociálních ústavů a dětských domovů. Ty jim byly odebrány. Bližší podrobnosti k případu nechtěl říci ani vyškovský starosta Ivan Charvát, ani okresní policejní mluvčí Alois Gryc.

Podle neoficiálních informací ČTK vyšlo údajné špatné zacházení s dětmi najevo ve škole. Děti se prý svěřily učiteli. Nelze ale vyloučit to, že si obvinění z týrání vymyslely.

Okresní státní zastupitelství na případ vydalo úplné informační embargo. Letos pětapadesátiletý Lubomír Rosner a jeho o šest roků mladší manželka Blažena byli v říjnu 2005 vyznamenáni medailemi Za zásluhy o stát prezidentem Klausem.

Tehdy měli doma ve svém bytě osm dětí - nejstarší pětadvacetiletou Renatu, která se již stala jejich pomocnicí, a nejmladšího šestnáctiměsíčního Dominika. Proto se nemohli 28. října vypravit do Prahy na Hrad a medaile jim přijel připíchnout na hruď začátkem listopadu vedoucí prezidentské kanceláře Jiří Weigel.

„Máme tu děti, které potřebují celodenní péči," vysvětlovala tehdy Rosnerová. Prezident Klaus je odměnil za to, že svůj život zasvětili péči o postižené děti z kojeneckých a sociálních ústavů a dětských domovů.

Pracovní den byl dle popisu Rosnerové náročný

Rosnerová tehdy popisovala běh pracovního dne v rodinném domku na okraji Slavkova, ve kterém den začínal zvoněním budíku ve čtyři hodiny ráno. „Vypravím nejstaršího z kluků do práce, nachystám dětem snídaně a svačiny a už je čas budit je, aby se nějak srovnaly v koupelnách. Pak se jde do školy - musíme jít s nejstarší Renatou, protože k tomu potřebujeme současně vozík i kočárek. Manžel zůstává doma s naším nejmenším,“ vyprávěla Rosnerová, podle které bylo další náplní dne vaření, uklízení, praní a žehlení - denně to byly čtyři koše prádla.

Po obědě se pěstounka měnila v učitelku. Postupně, podle ročníků, podle toho kdo má jakou schopnost si zapamatovat, bylo třeba s dětmi opakovat probranou látku ze školy. První dítě si manželé přivezli z kojeneckého ústavu v Luhačovicích v roce 1981, když jim lékaři řekli, že vlastní děti mít nemohou.

Tehdy měla Renata 14 měsíců. Rosnerovi si pak vybírali zásadně děti s komplikovaným zdravotním poškozením, včetně ochrnutých končetin po obrně, chlapce s oboustranným rozštěpem patra atd.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám