Hlavní obsah

Případ údajného týrání dvou dětí z Bíliny řeší soud

Právo, Karel Otcovský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

TEPLICE

Teplický okresní soud se ve středu začal zabývat případem údajného psychického týrání dvou malých chlapců v Bílině na Teplicku. Obžaloba viní rodiče hochů, že se o ně řádně nestarali.

Foto: Karel Otcovský, Právo

Lubomír Dunka vypovídá u soudu.

Článek

"Děti jsou u nás na prvním místě, vždy jsme se o ně dobře starali,“ popírají jakékoliv týrání matka tří chlapců devětadvacetiletá Květa Dunková a její o patnáct let starší manžel Lubomír. Přiznávají pouze, že otec zavřel 17. ledna své dva potomky do komory. Prý proto, že se jeho žena dlouho nevracela domů z nákupu, měl o ni strach, a tak se jí vydal naproti. Děti byly v komoře prý jen chvíli, aby v bytě nic neudělaly, neboť jsou příliš živé.

Soud věc překvalifikoval na týrání

Státní zástupkyně dvojici původně obžalovala z ohrožování výchovy mládeže, ale soud jejich jednání překvalifikoval na týrání svěřené osoby. Soudce Miroslav Čapek na začátku jednání řekl, že matce hrozí až osm let vězení, otci jako recidivistovi až 10,5 roku.

Na údajné týrání dětí policisté a sociální pracovníci přišli letos v lednu, kdy je na případ upozornil anonymní telefonát. Dva nejstarší syny, kterým tehdy byly čtyři a tři roky, našli zamčené v neosvětlené komoře.

:. Z týrání svých dětí jsou obžalovaní manželé Dunkovi.foto: Právo/Karel Otcovský

Děti ležely ve špíně mezi výkaly

V místnosti byla pouze matrace, děti tam ležely ve špíně, mezi výkaly a nedopalky cigaret. Starší z chlapců měl viditelnou bouli na hlavě a jizvy od kousání na rukou. Sociální pracovnice děti rodině odebraly, poté chlapci skončili v kojeneckém ústavu.

Lékařka a sociální pracovnice z ústavu u soudu vypověděly, že děti byly zanedbané, špinavé a zavšivené. Údajně neuměly téměř mluvit, nejstarší hoch vydával pouze skřeky. Dětem prý chyběly i základní návyky, jídlo, které dostaly, si vysypaly na stůl a jedly ho rukama.

Neuměly používat toaletu, čistit si zuby, používat kapesník a pořádně chodit.

Dunková: úřady se spolčily

Dunková však jakékoli zanedbání péče odmítá. "Úřady se spolčily a chtějí nás poškodit,“ uvedla při výslechu.

Obžalobě však dávají za pravdu svědci. Sousedé Dunkových z Bíliny i z jejich bývalého bydliště v Duchcově se shodli, že děti bývaly velmi často doma o samotě, a tak celý den probrečely. Rodiče brali podle sousedů své děti ven na procházky jen výjimečně. Několik svědků uvedlo, že manželé hodně popíjeli krabicové víno a opilí pak souložili tak, aby je bylo vidět. Navíc u toho občas byly i jejich děti.

Podle soudní znalkyně z oboru psychologie nelze vzhledem k nízkému intelektu obou obžalovaných předpokládat, že by se jejich péče o tři děti, přičemž čtvrté je na cestě, v budoucnu výrazně zlepšila. Soudce Čapek odročil hlavní líčení na 12. srpna.

Reklama

Výběr článků

Načítám