Hlavní obsah

V Praze spadla trolej a zapálila tramvaj

Právo, če
PRAHA
Aktualizováno

Po čtvrté odpoledne zkolabovala doprava v Nuselském údolí v Praze. Pod železničním podjezdem u Divadla Na Fidlovačce strhl nákladní automobil tramvajovou trolej. Ta následně spadla na střechu projíždějící tramvaje, která vzplála. Dopravní podnik ovšem zahrál na nervy desítkám cestujících čekajících na zastávkách mezi I. P. Pavlova a Nuslemi, protože jim neoznámil, že jejich spoj je odkloněn přes náměstí Míru.

Článek

"Trolej se uvolnila, spadla na tramvaj a zapálila jí střechu. Nikomu se ale nic nestalo,“ řekl Právu mluvčí dopravního podniku Ondřej Pečený.

"Tramvaj opravdu hořela, ale velký požár to nebyl, hasiči ho zlikvidovali za tři minuty, nikomu se nic nestalo," potvrdil mluvčí pražských hasičů Vít Pernica. Na místě zasahovala jedna jednotka hasičů.

Nuselské údolí, respektive jeho část od Albertova po Otakarovu ulici, se ocitla bez proudu. Tím pádem ani ohořelou tramvaj nemohla odtáhnout další, ale musel ji dostat z místa nákladní automobil.

V úseku zastávek Albertov - Otakarova jezdí náhradní autobusová doprava, tramvaje by podle dispečera dopravního podniku měly začít jezdit zhruba do 21:00.

Hasiči při likvidaci požáru tramvaje. Foto: HZS Praha / Jan Kostík.

Čekajícím nikdo nic neřekl

Dopravní podnik sice zajistil v údolí náhradní autobusovou dopravu, ale cestující z okolí Tylova náměstí na Vinohradech, například na stanici Bělehradská, strávili v odpoledním parnu dlouhý čas, aniž by se dozvěděli, že na tramvaje do Nuslí, tedy šestku a jedenáctku, čekají marně. Jezdilo se přes náměstí Míru.

"Nechápu, jak si může dopravní podnik dovolit to lidem neříct. Takoví lidé mohou tak řídit akorát řetízkový kolotoč, a ne dopravu,“ rozčiloval se šedesátiletý František Mašek, když se se svými čtyřmi bypassy nakonec vydal na náměstí Bratří Synků pěšky. Přitom DP věděl, že oprava bude trvat až šest hodin.

Auto s tlampačem? Drahé!

"Jak jim to máme sdělit? Je to bohužel situace, která se řeší velmi špatně,“ reagoval mluvčí Pečený na dotaz Práva, proč podnik lidi na zastávkách neinformoval.

Připustil ale, že se tak desítky cestujících vůbec o změněných podmínkách cestování nedozvěděly. "Léta hledáme systém takového informování,“ dodal.

O tom, že by úsekem, kde stojí lidé na stanicích zcela zbytečně, jezdilo auto dopravního dispečinku a zasvětilo by je do situace, se zatím neuvažuje. "Takové auto má jiné povinnosti jinde, zase by chybělo u nehod,“ řekl Pečený a dodal, že by to bylo navíc drahé.

Pražský dopravní podnik letos v lednu po dohodě s magistrátem výrazně zvýšil ceny jízdenek za MHD.

Reklama

Výběr článků

Načítám