Hlavní obsah

Vaškůj z kauzy Čunek dostal 7,5 roku za daňové úniky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO

Brněnský krajský soud v úterý odsoudil zlínského podnikatele Romana Vaškůje, známého také z kauzy šéfa lidovců Jiřího Čunka, na 7,5 roku do vězení. Měl se dopustit daňových úniků při dovozu paliva v 90. letech. Státní zástupce dopoledne navrhl pro Vaškůje desetiletý trest vězení, třímiliónovou pokutu a omezení podnikání. Naopak Vaškůjův obhájce žádal jeho osvobození.

Článek

Vaškůj podle spisu dovážel do ČR v letech 1994 a 1995 nedaněné palivo. Stát měl tak připravit na daních o více než půl miliardy korun. Státní zástupce v úterý u soudu případ označil za jeden z nejzávažnějších daňových trestních činů v historii země.

Vaškůj na obžalobu reagoval tím, že tolik nepravd a fabulací neslyšel za posledních deset let svého života.

Daňovou povinnost papírově převáděl na bílé koně

Obžaloba se týká dovozů paliv ze Slovenska. Vaškůj podle obžaloby řídil obchody prostřednictvím své někdejší firmy: od dodavatelů palivo objednával, organizoval jeho dovoz do ČR a zde pak pohonné hmoty prodával. Při transakcích údajně využíval takzvané bílé koně.

Palivo podle spisu papírově převedl na jiné osoby, na které pak také padla povinnost zaplatit daň. Tito lidé však podle žaloby s dováženým zbožím nedisponovaly ani neměly peníze na zaplacení daní. Vaškůj si přitom vybíral lidi nezkušené a nemajetné. Podle státního zástupce je takový postup jak vystřižený z učebnice hospodářské kriminality.

Kauze se vleče

Vaškůj v úterý obžalobu odmítl a řekl, že je nevinen. Jeho obhájce také upozornil na délku, po kterou se případ vyšetřuje. Policie se jím začala zabývat na počátku milénia, Vaškůj byl dva roky ve vazbě a trestní stíhání proti němu bylo třikrát zastaveno a znovu obnoveno. Soud začal případ fakticky projednávat loni, dva roky předtím Vaškůj zahájení soudního projednávání brzdil. Omlouval se z jednání kvůli nemocem a měnil obhájce.

Vaškůj také figuruje v korupční kauze Jiřího Čunka, kterou soud loni uzavřel. Spolu s Petrem Šmiřákem měli nabízet korunní svědkyni proti Čunkovi Marcel Urbanové peníze a různé výhody za to, když podepíše prohlášení, že její výpověď proti Čunkovi byla předem připravená policisty.

Reklama

Výběr článků

Načítám