Hlavní obsah

Za fotky uhořelého syna v bulváru dostanou manželé odškodné 100 tisíc

Právo, Novinky, ČTK, rav, pno

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Pražský vrchní soud přiznal v úterý v odvolacím řízení rodičům tragicky zemřelého syna finanční satisfakci 50 tisíc korun každému za to, že deník Šíp v roce 2006 zveřejnil na titulní straně fotografii s ohořelými synovými ostatky v nabouraném autě.

Článek

Muž uhořel při dopravní nehodě. Vrchní soud se případem zabýval podruhé. Při prvním projednávání manželům nevyhověl, jeho rozhodnutí ale zrušil soud nejvyšší.

Snímek otiskl deník Šíp v roce 2006 na titulní straně a zveřejnil jej i na internetu. Rodiče se obrátili k soudu a požadovali omluvu a finanční náhradu nemajetkové újmy spočívající v zásahu do soukromí ve výši milión korun pro každého z nich.

Případem se nejdříve zabýval Krajský soud v Českých Budějovicích a přiznal každému nárok na 100 000 korun. Vrchní soud však v odvolacím řízení rozhodnutí zrušil a nároky rodičů zcela zamítl s tím, že jejich újma je pouze subjektivní.

Nejvyšší soud byl jiného názoru

Nejvyšší soud označil zveřejnění fotografií za zcela neopodstatněné a zdůraznil význam piety k mrtvým a ohleduplnosti k pozůstalým. Necitlivé zveřejnění podobných snímků podle soudců zasahuje do práva na pietu, a tím i do soukromí rodičů, kteří pak mohou žádat omluvu či náhradu podle občanského zákoníku. Zveřejnění fotografií již dříve kritizovala i etická komise Syndikátu novinářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám