Hlavní obsah

Údajný pedofil může být vydán do Británie

Právo, Novinky, jfk, pno
PRAHA
Aktualizováno

K trestnímu stíhání do Velké Británie může být z Česka vydán jednadvacetiletý Brit Patrick Burnell. Ve vydávacím řízení o tom v pondělí rozhodl pražský městský soud. Je podezřelý z rozsáhlého zneužívání dětí. O případu jako první informovalo Právo.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Patrick Burnell u soudu.

Článek

Podle policie Burnell spáchal šestnáct trestných činů souvisejících s pohlavním zneužíváním dětí. V Británii mu za to hrozí až doživotní žalář. Obě strany se vzdaly práva na stížnost, a verdikt je tedy pravomocný.

„Chci být vydán do Velké Británie jakmile to bude možné,“ řekl v pondělí u soudu Burnell. „Jeho vydání je podle mých zkušeností otázkou několika málo dnů,“ řekl předseda senátu městského soudu Pavel Benda.

Podle policie páchal trestnou činnost na území Británie v letech 2003 až 2006. Na internetových serverech se seznamoval s dvanáctiletými až třináctiletými dívkami. Údajně je zval na projížďky autem, při nichž je znásilnil. Vedle toho je podle policie podezřelý i z pořizování a držení dětské pornografie a dalších trestných činů podobného rázu.

Cizinec, který první zločin spáchal už v šestnácti letech, se v Česku snažil být co nejméně nápadný. Dokonce se chystal znovu zmizet v zahraničí. V podsvětí známý nebyl. Žil sám v pronajatém bytě v Praze 10, sousedů se stranil. Ven příliš nevycházel.

Přesto ho nakonec česká policie vypátrala a na základě eurozatykače zatkla v polovině července u něj doma. Sice nejprve dělal, že v bytě nikdo není, ale prozradily ho klíče v zámku. Na výzvy policistů v češtině a angličtině nereagoval, proto vyrazili dveře. Pak už se Burnell nebránil.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám