Hlavní obsah

Lékař ho profackoval, stěžuje si otec chlapce, který se udusil krví

Právo, Radek Plavecký

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

VLAŠIM

Stížností na naprosto neprofesionální přístup vlašimského lékaře záchranné služby pokračuje tragický příběh zemřelého osmnáctiletého chlapce z Vlašimi. Michal Král zemřel na začátku července, jak již dříve Právo informovalo, po operaci krční mandle na vdechnutí krve. Chlapec začal doma silně krvácet devátý den po operaci.

Článek

V sanitce při převozu do nemocnice zemřel. Zdrcení rodiče se nyní obracejí na Českou lékařskou komoru se stížností na porušení lékařské etiky posádkou vlašimské záchranky. To její mluvčí odmítá.

"Lékař a posádka po příjezdu byli tak pomalí, bez chvátání přišli do koupelny, kde syn krvácel, bez ničeho, jen s holýma rukama. Proč lékař, když měl informaci, že jde o masivní krvácení, nešel rovnou s odsávačkou? Ve dveřích se jen koukl a řekl: 'no jo, mladej se lekl krve', a jen ho profackoval,“ popsal nezapomenutelnou událost z rána 3. července otec zemřelého hocha Václav Král.

"Děsí nás představa, že tato posádka záchranky může někde zasahovat,“ dodal Král.

Lékaři čekají na posudek

Záchranáři vinu na smrti mladíka důrazně odmítají. „Trváme na našem původním vyjádření a posudku. Jednalo se o vážnou komplikaci a po konzultaci s lékaři trváme na tom, že náš lékař zasáhl dobře,“ řekla mluvčí Středočeské záchranné služby Tereza Janečková a odkazovala na posudek náměstkyně ředitele záchranné služby Jany Šeblové, který má Právo k dispozici.

Záchranáři se v něm postavili za zasahujícího lékaře a odmítají dál případ komentovat. "Vyjádříme se až k posudku, který by měla na základě stížnosti rodiny vypracovat lékařská komora,“ dodala Janečková. Podle ní nikdy v minulosti na lékaře, který nedokázal zachránit život osmnáctiletého Michala, žádná stížnost nedorazila.

Co se přihodilo Michalu Královi
V červnu 2008 ho dětská lékařka neúspěšně léčila antibiotiky. Měl hnisavou angínu
23. června ho operovali v benešovské nemocnici v akutním stavu. Hrozila mu kvůli zánětu otrava krve. Lékaři mu odstranili mandli se zánětlivým ložiskem.
3. července ráno se chystal na kontrolu do nemocnice, při snídani začal krvácet. Rodiče zavolali záchranku. Ta přijela a chapce naložila k převozu na benešovské ARO. Cestou chlapec zemřel

Lidé, kteří ho znají, o něm mluví jako o zkušeném kardiologovi či svérázném člověku. Podle rodiny Králových se ovšem tento lékař choval velmi arogantně k matce hocha, u něhož nerozpoznal, že vdechl krev.

Nesrovnalosti jsou i v časech příjezdu záchranky. Zatímco lékaři tvrdí, že dorazili na místo mnohem dříve než ve stanoveném patnáctiminutovém limitu, rodina tvrdí opak. Navíc si stěžuje i na aroganci dispečerky. Ta se údajně několikrát ptala na místo, ačkoli jí rodina nadiktovala přesnou adresu a mladší syn čekal na sanitku před domem. Záznamy rozhovorů odmítla záchranná služba poskytnout ke zveřejnění.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám