Hlavní obsah

Vězni ukrývají mobil v čokoládě i ve spodním prádle

Právo, Radim Vaculík

Ve spodním prádle, pod parketami, v žehličce, knize, bochníku chleba, balíčku čokolády či kávy, ale třeba i v konečníku. Tam všude dokážou čeští vězni rafinovaně ukrýt své zakázané mobilní telefony, SIM karty a nabíječky před kontrolami vězeňské služby.

Článek

Jde přitom jen o strohý výčet možných skrýší, které v českých věznicích našli tamní bachaři. Ti se často pozastavují nad bezmeznou vynalézavostí a fantazií odsouzených i jejich rodinných příslušníků, kteří zase vymýšlejí nepřeberné množství způsobů, jak mobily do věznic dostat.

„Je vidět, že někteří vězni mají spoustu času na to, aby vymysleli důmyslné způsoby, jak mobily do věznic propašovat, ale i kde je ukrýt. Často si s tím dají opravdu hodně práce,“ komentoval s úsměvem „zlaté české ručičky“ mluvčí Vězeňské služby ČR Robert Káčer.

Kvůli mobilům končí i ředitelé věznic

Na druhou stranu ale s vážnou tváří dodává, že pašování a používání zakázaných mobilů v nápravných ústavech je pro vězeňskou službu dlouhodobý velký problém, za který bývá často kritizována. Kvůli vysokému počtu nalezených mobilů už také muselo skončit ve své funkci i několik ředitelů českých věznic, naposledy letos v dubnu šéf Kynšperka nad Ohří.

Kvůli neúspěšné a naprosto nepovedené snaze rušit signály mobilů ve věznicích byl šéf vězeňské služby Luděk Kula dokonce před nedávnem na krátkou dobu policií obviněn.

Jím navrhované rušičky ve vězeních tedy nakonec nebudou.

Nejčastější skrýš: cela

Vězeňská služba proto musela přistoupit k jiným bezpečnostním opatřením. Kromě častých namátkových prohlídek cel a objektů používaných vězni se snaží zavést do nejpřísnějších věznic detektory mobilního signálu. Zatím fungují na zkoušku ve Valdicích a na Mírově. Kulův úřad se však vydal i cestou prevence.

Do 17 mírnějších typů věznic s dohledem a dozorem letos zavedl telefonní automaty, jejichž pomocí chce zmírnit stoupající statistiky počtu nalezených mobilů. Ty jsou přesto stále alarmující. Zatímco předloni bachaři našli 160 mobilů, loni už 216 a letos během první poloviny roku již 197. Přestože to vypadá hodně okatě, vězni podle Káčera využívají k ukrytí propašovaných mobilů především své cely a ubikace. Jako skrýš tak často slouží jejich lůžko či matrace nebo podhlavník, ale také prostor pod parketami, různé otvory v podlaze, stropní osvětlení i větrací šachty, záchodová mísa, umyvadlo, výplně dveří a skříněk. Kapitolou samou o sobě je pak oblíbená snaha skrývat telefony v balíčcích s jídlem, různými pochutinami a hygienickými prostředky.

Dodavateli i advokáti

Mobily se k vězňům dostávají vskutku originálními způsoby. Kromě častých snah schovat je v balíčcích pro odsouzené se jejich příbuzní a blízcí pokoušejí telefony propašovat třeba i přehozením přes plot, na vlastním těle či v oblečení, ale i prostřednictvím advokátů.

Loni i letos šlo o tři takové případy, jednou telefon přinesl vězni tlumočník a dokonce i policista.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám