Hlavní obsah

Spolužačka Mauerové: Klára se mě ptala na mrtvé bezdětné ženy

Právo, Novinky, pko, pno

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO
Aktualizováno

U brněnského soudu pokračuje v pátek od rána další kolo líčení v kauze týraných chlapců v Kuřimi. Jako první začala vypovídat Lucie Turková, bývala manželka Jana Turka. Z obviněných jsou přítomni Kateřina Mauerová a Jan Turek. Spolužačka Kláry Mauerové Eliška Vondráčková řekla, že se jí Klára ptala na mrtvé bezdětné ženy.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Eskorta přivádí k soudu sestry Kláru a Kateřinu Mauerovy.

Článek

„Přespávala jsem u Kláry, tam jsem viděla Aničku. Nosila ji na zádech. Řekla mi, že je to týraná dívka z Ukrajiny. Klára se mě ptala, jestli neznám nějakou bezdětnou ženu, která už zemřela, že by tu identitu převzala Anička. Že prý o tom mluvila se soudkyní,“ řekla Eliška Vondráčková.

Lékařka z Klokánku: Jakub se choval jako dokonalý robot

„Jakub si první dny jen četl, aby k sobě nikoho nepustil. Vypadal už jako zpracovaný, jako robot na dálkové ovládání, který už mohl být vypuštěn do světa. Oba kluci měli po celém těle spoustu jizev, ale Jakub tvrdil, že to mají od pískomilů a sršňů,“ řekla u soudu v pátek lékařka z Klokánku Jana Zahradníková.

Hovořila také o vyšetření Barbory Škrlové: „Anička se vyšetřit nenechala, výraz v očích měla ale daleko starší než deklarovaný věk,“ doplnila Zahradníková.

Lucie Turková u soudu.foto: Právo/Petr Kozelka

U soudu hovořila i bývalá manželka Jana Turka Lucie Turková. „Byl to vynikající pedagog, rodiče s ním byli spokojeni. Není pravda, že by mě exmanžel napadal, naopak jsem ho napadala já. Útoky jsem si vymyslela, chtěla jsem ho tehdy v roce 2002 pošpinit. Bylo to účelové, není to pravda. Chtěla jsem se mu mstít. Jen jednou mi dal facku,“ řekla Turková.

Ondra nevěděl, kolik mu je let

Vypovídala také Alena Tomšová, učitelka chlapců z Klokánku. „Bylo patrné, že kluci mají k sobě agresivní vztah, bili se velmi tvrdě. Kuba říkal, že je normální Ondru bít, že to dělala i maminka,“ řekla pedagogická pracovnice.

Popsala také, jaký měli chlapci přístup k ní. „Mě kousali, štípali, brali kolem pasu a hodně mačkali. Nepřejde mi ani normální, aby se kluk Ondrova věku sápal po prsou, že chce mlíčko. Ondra nebyl schopen se podepsat, říct kolik je mu let ani to ukázat na prstech," řekla Tomšová.

Vypovídat před soud přišla také sousedka z Kuřimi Jana Němcová. Klára se starala o postižené dítě, asi chlapečka, nosila ho na zádech nebo v náručí. Po tom zásahu tam do domu přišla nějaká žena, podle fotografie poznávám Hanu Bašovou,“ řekla k událostem krátce po odhalení případu Němcová.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám