Hlavní obsah

Polský gang okrádal i české turisty

Právo,
HRADEC KRÁLOVÉ

Osm let řádil na česko-polském pomezí zločinecký gang, okrádající cizince, než se polským policistům podařilo pachatele odhalit. Hlavním místem působnosti organizované zločinecké skupiny Wojciecha G. bylo horské středisko Jelenia Góra. Mezi poškozenými figuruje nejméně 18 Čechů, kteří byli okradeni o celkem více než 10 miliónů korun.

Článek

"V roce 2003 se na policii v Hradci Králové obrátil muž, který byl gangem v Polsku okraden. Policisté poté zjistili další poškozené. Podvodníci nabízeli osobám výhodný prodej německých marek či amerických dolarů. V okamžiku, kdy probíhala výměna, lidé z gangu odvedli pozornost zájemců jiným směrem a zaměnili bankovky za nastříhané lístky papíru,“ uvedla mluvčí hradecké cizinecké policie Radka Mašková.

Mnoho poškozených nechtělo v případu vypovídat, jelikož gang spolupracoval i s některými příslušníky polské policie. Ti je zastrašovali tvrzením, že ponesou trestní odpovědnost za ilegální převoz finančních prostředků přes hranice, pokud budou na trestním oznámení trvat.

Oblastní prokuratura ve Wroclawi dosud eviduje několik desítek takových případů a v zájmu zadokumentování celé trestné činnosti zločinecké skupiny vyzývá občany České republiky, kteří byli popsaným způsobem podvedeni, aby se přihlásili a poskytli svou výpověď.

"Polští vyšetřovatelé provedou procesní úkony směřující nejen k usvědčení pachatelů, ale také k náhradě škody, která byla podvedeným způsobena,“ dodala Mašková. Poškození se mohu s polskými vyšetřovateli spojit na telefonním čísle +48 790 421 740 nebo prostřednictvím e-mailové adresy w.kruszelnicki@dolnoslaska.policja.gov.pl.

Reklama

Výběr článků

Načítám