Hlavní obsah

VIDEO: Policie zatkla muže, který funkční bombou vydíral banku

PRAHA
Aktualizováno

Detektivové v úterý dopadli muže, který se začátkem června pokusil na parkovišti před nákupním centrem Černý most v Praze 9 vyhodit do povětří auto s nástražným výbušným systémem. K explozi nedošlo jen šťastnou náhodou. Podle policie muž vydíral možným výbuchem Československou obchodní banku (ČSOB) a požadoval po ní více než 13 miliónů korun v hotovosti.

Článek

Policisté šestatřicetiletého muže zatkli v úterý ráno v Plzni. Byl obviněn z vydírání a nyní čeká v cele na uvalení vazby. Hrozí mu pět až 12 let vězení.

O úspěšném ukončení akce s krycím názvem Exploze informovala ve středu pražská policejní mluvčí Eva Miklíková.

"Motiv jeho jednání byl majetkový. Pod hrozbou exploze požadoval hotovost ve výši 13,5 miliónů korun. K převodu peněz ale ze strany banky nedošlo,“ uvedla k tomu Miklíková. Zároveň dodala, že celý incident se obešel bez zranění.

"Kriminalisté během šetření zjistili, že rozhodně nešlo o náhodné odstavení vozidla, výbušný systém instalovaný ve voze Moskvič byl plně funkční a byl také pachatelem iniciován. Bylo veliké štěstí, že k explozi nedošlo,“ poznamenala Miklíková.

Zástupci banky se nechtěli k případu jakkoliv vyjadřovat. "S ohledem na probíhající vyšetřování nebudeme uvádět žádné podrobnosti,“ řekl Právu mluvčí ČSOB Tomáš Kopecký.

K dopadení přispěla BIS

Podle Miklíkové byl šestatřicetiletý autor bomby za západních Čech zatčen v úterý ráno v Plzni. K jeho odhalení podle mluvčí přispěla i Bezpečnostní informační služba (BIS).

Její mluvčí Jan Šubert Právu řekl, že kontrarozvědka poskytla policii důležité informace. "Šlo o poznatky, které vedly k objasnění případu. Týkaly se přípravy teroristického útoku, i když v této souvislosti nelze mluvit o typu terorismu, kterým se naše služba prioritně zabývá,“ vysvětlil Šubert.

V současné době je podezřelý muž v policejní cele předběžného zadržení, a to s návrhem na vzetí do vazby. O tom bude rozhodovat soud v nejbližších hodinách. V případě uznání viny mu podle Miklíkové u soudu hrozí trest v rozmezí od pěti do dvanácti let vězení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám