Hlavní obsah

Sestry Mauerovy jdou u soudu stále více proti sobě

– PRAHA
Právo, Novinky, pno, pko, jac

Sestry Mauerovy si stále více nemohou přijít na jméno a vypovídají proti sobě. Ukázalo se to i ve středu odpoledne při výpovědi policisty Kotrhonze i bývalého člena skautského oddílu Mravenci Tomáše Herforta.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Matka týraných chlapců Klára Mauerová před středečním jednání soudu.

Článek

"Slyšel jsem 'žer' a nakonec ho ruce tlačily do jídla, až nemohl polykat,“ řekl před soudem policista Kotrhonz. "Na stanici nám pak Klára řekla, že tohle nemůžeme pochopit,“ doplnil.

Dále prohlásil, že policistům při zásahu v domě v Kuřimi aktivně bránila i Barbora Škrlová. Právě zde se projevila rostoucí averze, kterou k sobě obě sestry Mauerovy chovají. Zatímco Kateřina to popřela, Klára policistova slova potvrdila.

Škrla změnil oddíl v sektu

Před soudem ve středu odpoledne vypovídal také bývalý člen turistického oddílu Josefa Škrly Tomáš Herfort, syn herečky Zdeny Herfortové. Škrla podle něj vedl oddíl pevnou rukou už před rokem 1989, jeho členy prý manipuloval. Postupně se podle Herforta turistický oddíl změnil v náboženské uskupení, proto se rozhodl odejít.

"Já jsem odešel kvůli ženským, já jsem byl na ženské a to mne zachránilo. Díky partnerce jsem odešel. Škrla mi dal na vybranou. 'Buďto budeš náš, nebo odejdeš za ženou.' Tak jsem se rozhodl,“ řekl k odchodu z oddílu Herfort.

Co se dělo u soudu ve středu dopoledne:
Hasič ke kauze Kuřim: V Ondrově cele byl zápach a zvratky

Tajemná postava Josefa Škrly, byl agentem StB?

Herfort se také domnívá, že Škrla byl agentem Státní bezpečnosti. Tomu má nasvědčovat skutečnost, že v tuhých dobách ČSSR dokázal vzít skupinu na výlet do Vomperbergu v Rakousku, kde je hlavní sídlo Hnutí grálu. Po revoluci v roce 1989 se z oddílu stal skautský oddíl Mravenci.

Josef Škrla, který je dlouhodobě nezvěstný, stojí podle mnohých v pozadí celého kuřimského případu, který je spojován s náboženskou sektou.

Turek a Kateřina Mauerová se do Herforta pustili

Herfortovu výpověď napadli jak Kateřina Mauerová, tak Jan Turek, podle kterého se u Herforta projevuje syndrom vyloučeného člena. K tomuto označení dospěl Turek díky tomu, že má podle svých slov pedagogické nadání. Kvůli vyloučení pak Herfort reaguje podrážděně. Sám Turek se později stal členem Mravenců.

Herfort na Turkova slova reagoval s úsměvem a zopakoval, že odešel z oddílu sám a k nikomu necítí nenávist.

Kateřina Mauerová se vyjádřila tak, že Herfortova slova vnímá jako jeho pomstu oddílu. V opozici k ní však je Klára Mauerová, která se slovy Herforta souhlasila. Opět se tak ukázalo, že při výpovědích svědků jdou sestry vždy proti sobě.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám