Hlavní obsah

Octavia srazila dvě dívky, zřejmě přecházely na červenou

Právo, Pavel Orholz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKÉ BUDĚJOVICE

Dvě dívky ve věku 12 a 13 let srazil v neděli na přechodu pro chodce v Českých Budějovicích u obchodního domu Lidl 49letý řidič Škody Octavie. Mladší utrpěla několik velmi těžkých zranění a leží v kritickém stavu na jednotce ARO v českobudějovické nemocnici, starší vyvázla z nehody s lehkým zraněním. Podle prvního vyšetřování přecházely na červenou a řidič nemohl už střetu zabránit.

Foto: Profimedia.cz

Podle svědka se řidič rozjíždel na zelenou. Ilustrační foto

Článek

"Dívky šly těsně po dvanácté hodině od obchodního domu Lidl k cyklistické stezce. Zřejmě z nepozornosti však podle prvního vyšetřování vstoupily na přechod přes čtyřproudovou silnici v době, kdy svítila červená. Řidič, který jel směrem do Českých Budějovic v levém jízdním pruhu už nestačil zareagovat a zabránit srážce,“ sdělila Právu mluvčí jihočeské policie Jana Kameníková s tím, že řidič po nehodě nenadýchal alkohol.

"Nehodu dále prošetřujeme, ale vše vypadá zatím na to, že řidič nebyl jejím viníkem,“ podotkla Kameníková.

"Na místě jsme zasahovali po dvanácté hodině. Převáželi jsme obě dívky do českobudějovické nemocnice. Jedna z nich byla v kritickém stavu, když utrpěla několik velmi vážných zranění a nyní je na jednotce ARO, druhou jsme převezli na traumatologii s lehčím zraněním,“ konstatoval ředitel jihočeské záchranné služby Marek Slabý.  

Auto vyjíždělo na zelenou

Do přechodu u Lidlu v minulosti město investovalo asi 80 tisíc korun a je kromě semaforů zvýrazněný reflexními značkami. V minulosti to bylo místo častých nehod a vše nasvědčuje tomu, že řidič jel i povolenou rychlostí, která je v tomto úseku 70 kilometrů v hodině.

"Všechno se to odehrálo hrozně rychle, ale dívky musely jít na červenou, protože před přechodem jsou semafory a řidič s octavií před nimi předtím stál, což znamená že vyjížděl na zelenou,“ byl přesvědčený jeden ze svědků, který také podotkl, že střet s dívkami nevypadal podle něho na první pohled až tak hrozivě.

"Teprve později bylo vidět, že jsou dívky zraněné. Už ani nevím, kdo zavolal záchranku, ale je možné, že i sám řidič, který u nehody samozřejmě počkal,“ podotkl muž.

Reklama

Výběr článků

Načítám