Hlavní obsah

V Praze zatkli britského pedofila, hrozí mu doživotí

Právo, Jakub Troníček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Čeští policisté ze speciálního týmu tzv. „lovců lebek“ tento týden podle informací Práva zatkli nebezpečného pedofila z Velké Británie, který se před tamními úřady schovával v Praze. Za zneužívání nezletilých dívek hrozí jednadvacetiletému muži v Británii až doživotní vězení. V Česku byl zadržen ve spolupráci s policisty z Interpolu na základě eurozatykače.

Článek

Podle informací Práva se mladý Brit ukrýval téměř dva roky v pronajatém bytě v Praze 10, ze kterého takřka nevycházel. Policisté ho zatkli v úterý pozdě večer. Právu to potvrdila mluvčí celorepublikové kriminálky Pavla Kopecká.

Anglická policie podle ní mladíka podezírá ze šestnácti trestných činů. "V letech 2003 až 2006 si na různých internetových serverech vybíral dvanácti až třináctileté dívky, kterým sliboval vyjížďky autem. Při nich je pak znásilnil,“ vysvětlila mluvčí s tím, že kromě pohlavního zneužívání dětí je podezřelý i z pořizování a držení dětské pornografie a z dalších trestných činů. Prvních zločinů se tak podle všeho dopustil už jako šestnáctiletý.

Zatčení bylo rychlé

Policie zatím nemá informace o tom, že by se něčeho podobného mladý Brit dopouštěl i na českém území. Podle šéfa policejních pátračů na policejním prezidiu Ladislava Kadeřábka, pod kterého oddělení cíleného pátrání přezdívaného jako lovci lebek spadá, proběhlo zatčení nebezpečného pedofila v klidu.

"Byl tak překvapený, že nestačil ani pořádně reagovat. Něco takového nečekal,“ řekl Právu Kadeřábek.

Za pár dní chtěl zmizet

Zároveň uvedl, že policisté místo jeho úkrytu našli během rekordně krátké doby, mezinárodní zatykač byl totiž vydán britskými úřady teprve před třemi týdny s tím, že se mladík zřejmě skrývá v České republice. Jak speciální tým pedofila u nás vypátral, ale odmítl Kadeřábek přiblížit.

Angličan se v Praze podle všeho choval velmi nenápadně, z bytu téměř nevycházel. "Obyvatelé domu ani majitel pronajatého bytu vůbec netušili, kdo vedle nich tak dlouhou dobu žil,“ poznamenala k tomu Kopecká.

Dodala také, podle zjištění kriminalistů se mladý pedofil chystal v nejbližších dnech změnit místo svého úkrytu a Českou republiku opustit.

V současné době je jednadvacetiletý muž v předběžné vazbě, kde zůstane až do vydání do Velké Británie. Podle informací Práva proti svému vydání nijak neprotestuje, i když mu na ostrovech hrozí, že stráví zbytek života za mřížemi.

V anglosaském právu se totiž tresty za jednotlivé činy sčítají, za každý ze 16 případů zneužití mu přitom hrozí více než deset let vězení. U nás by mohl u soudu dostat maximálně desetiletý trest odnětí svobody.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám