Hlavní obsah

Koupil si Pařížský salát, byla v něm jedovatá rtuť

Právo, Novinky, pno, kij

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKÝ TĚŠÍN
Aktualizováno

Šestadvacetiletý mladík si ve středu koupil v Českém Těšíně Pařížský salát. To ještě netušil, že místo očekávané chuťovky ke snídani najde v kelímku uprostřed konzumace podezřelé kuličky, silně připomínající smrtelně nebezpečnou rtuť. Přivolal proto policisty a telefonicky zkonzultoval rizika s lékařem.

Článek

Muž si koupil salát v prodejně na českotěšínském náměstí. „Ještě než stačil vše sníst, zjistil, že v kelímku jsou kuličky, které se podobají rtuti. Policisté případ vyšetřují pro podezření ze spáchání trestného činu ohrožení zdraví závadovými potravinami a jinými potřebami,“ řekla karvinská policejní mluvčí Zlatuše Viačková.

Na zbytku salátu už si muž nepochutnal, neboť byl odeslán k odborné expertíze. Mladík lékaře nevyhledal, doma se řídil radami, které konzultoval s odborníkem telefonicky.

Podle firmy se kuličky do jídla při výrobě dostat nemohly

„Ke kontaminaci salátu pravděpodobně došlo při technologickém procesu výroby. Policisté okamžitě kontaktovali výrobce, který přislíbil, že všechny výrobky dané sarže stáhne z prodejen,“ doplnila mluvčí policie.

Podle informací Práva šlo o výrobek společnosti Gastro - menu express z Třince. Předseda představenstva společnosti Miloslav Dudys odmítá, že by se kuličky připomínající rtuť dostaly do jejich produktu během jejich výrobního procesu.

„Naše výrobky procházejí důkladnou kontrolou, detektorem kovů, rentgenem, ten nic neobjevil. Není proto možné, aby ke kontaminaci došlo u nás. Stáhli jsme a prověřili jsme všechny výrobky, které byly ten den distribuovány. Prověřovala to jak hygiena, tak potravinářská inspekce Nenašlo se v nich nic,“ doplnil Dudys, který zatím nemá informaci, že by se jednalo v jejich výrobku přímo o rtuť.

Miroslav Fojcik, který si salát koupil v pekárně, má podezření, že se do něho mohl dostat rozbitý teploměr.

Nejdříve skousnul sklo

„Rozbalil jsem salát a začal jsem ho normálně jíst. Po chvíli jsem ale v puse nejdříve skousl sklo. Proto jsem začal salát prohledávat a objevil jsem v něm kuličky. Nejdříve jsem nevěděl, o co jde, ale později jsem pomocí magnetů zjistil, že jde o nějaký těžký kov, protože se kuličky na magnet nenabalovaly,“ vylíčil Fojcik.

Mladík proto nejdříve zavolal do Nemocnice v Českém Těšíně. „Tam mi řekli, že je to nezajímá. Proto jsem přes známého kontaktoval policii, která začala celou věc řešit,“ konstatoval.

Zajistila mu nejdříve konzultaci s lékařkou. „Ta mi řekla, že bych měl všechno, co jsem snědl, vyzvracet, aby se nic nedostalo do těla. Pak mám tři dny hlídat, jestli se neobjeví nějaké příznaky otravy,“ dodal mladík, který si salát nějakou dobu určitě nekoupí.

Reklama

Výběr článků

Načítám