Hlavní obsah

Soud osvobodil Krejčířovu manželku viněnou z podílnictví

– PRAHA

Okresní soud pro Prahu - západ ve středu zprostil obžaloby z podílnictví Kateřinu Krejčířovou, ženu uprchlého miliardáře Radovana Krejčíře. Žena, která je stíhána jako uprchlá, podle žalobců používala manželovy peníze, ačkoli věděla, že pocházejí z trestné činnosti.

Článek

Podle obžaloby za zhruba 150 miliónů korun nakoupila a provozovala vilu v Černošicích u Prahy. Dnešní verdikt je nepravomocný a lze se proti němu odvolat.

Podle spisu přijímala nejméně do roku 2005 od Krejčíře velké množství finančních prostředků, ačkoli jí muselo být zřejmé, že pocházejí mimo jiné z daňových úniků. Za více než 20 miliónů korun pak podle obžaloby zakoupila do svého vlastnictví nemovitost v Černošicích, v ulici V Dubině. Dalších zhruba 130 miliónů korun údajně použila na rekonstrukci, opravy a další provoz vily.

Policie Krejčířovou nejprve v červnu 2005 obvinila z praní manželových špinavých peněz. Podezírala ji z toho, že manželovi umožnila zastřít pochybný původ jeho peněz a nákupem a dalšími investicemi do rozsáhlé nemovitosti v Černošicích prý několik let legalizovala výnosy z manželovy trestné činnosti. Státní zástupce ale dospěl k závěru, že její jednání lépe vystihuje trestný čin podílnictví. Toho se podle zákona dopouští ten, kdo ukryje nebo na sebe či jiného převede či užívá věc, jež byla získána trestným činem, který spáchala jiná osoba.

Krejčíř, který je v Česku stíhán za majetkové a násilné trestné činy, policii utekl v červnu 2005 při domovní prohlídce právě ve vile v Černošicích. Jeho manželka pak i se synem odcestovala na zahraniční dovolenou, v Dubaji se setkali s Krejčířem a odletěli na Seychelské ostrovy. Všichni tři mají tamní občanství.

Krejčíř od 21. dubna 2007 pobývá v JAR, kam přicestoval na falešný pas. Soud v jihoafrickém Johannesburgu letos 1. února rozhodl, že Krejčíř nemá být vydán z JAR k trestnímu stíhání do Česka. Verdikt je nepravomocný.

Reklama

Výběr článků

Načítám