Hlavní obsah

Mladík soudu vysvětluje 26 smrtelných ran kladivem do hlavy

Právo, ČTK, kij

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OSTRAVA

Před ostravským krajským soudem ve středu stanul třiadvacetiletý Radim Halamíček z Libhoště na Novojičínsku, který je obžalován z brutální vraždy. Podle obvinění měl letos v lednu v podnapilém stavu ubít kladivem k smrti šestapadesátiletého přítele svého otce.

Foto: Dan Krzywoň, ČTK

Třiadvacetiletý Radim Halamíček z Libhoště na Novojičínsku u soudu.

Článek

Zasadil mu v pokoji jejich rodinného domku nejméně šestadvacet ran do hlavy. Údery směřoval jak na obličej, tak do vlasaté části hlavy i krku. Napadený neměl šanci přežít. Za brutálním útokem je zřejmě slovní hádka a alkohol. Oba muži totiž byli opilí.

První kladivo se zlomilo

Halamíček odmítl ve středu u soudu vypovídat. Po svém zatčení kriminalistům řekl, že když se známý jeho otce u nich probudil, začal mu vyčítat kriminální minulost a to, že otci nepřispívá na chod domácnosti. Proto se naštval a zaběhl do sklepa, kde si vzal kladivo.

Smrtící nástroj podle první verze výpovědi hledal dvakrát. První kladivo se mu totiž těsně před zasazením prvního úderu zlomilo. „Šel jsem proto do sklepa pro druhé,“ vylíčil policistům. Později začal tvrdit, že se topůrko zlomilo už ve sklepě.

Kladivo si přinesl na obranu

Během výpovědi uvedl, že si pamatuje pouze na několik prvních ran. „Praštil jsem ho dvakrát. Myslel jsem, že bude mít otřes mozku. Po prvních dvou ranách to ale nešlo zastavit,“ konstatoval s tím, že ran mohlo být asi pět. Celkem jich ale soudní znalec během pitvy napočítal na hlavě nejméně 26.

O několik dnů později po prvním výslechu Halamíček svou výpověď změnil. Uvedl, že jej otcův přítel obtěžoval a sahal na něj. Kladivo si údajně přinesl jen na obranu. Po vraždě se šel převléknout, protože oblečení bylo od krve.

Zašel k sousedům, kde se ke všemu přiznal. Vrátil se pak domů, vzbudil otce a zavolal policii. Za obvinění z vraždy mu hrozí 12 až 15 let vězení, případně výjimečný trest. Soudní líčení bude pokračovat do 18. července.

Reklama

Výběr článků

Načítám