Hlavní obsah

Inspekce vyšetřuje policisty, kteří nevzali krev opilému primáři

Právo, pab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PLZEŇ
Aktualizováno

Do případu s bývalým primářem dětského oddělení domažlické nemocnice Vratislavem Benešem se vložili detektivové z Inspekce ministra vnitra. Lékař při noční službě z pátku na sobotu ordinoval opilý. Inspekce prověřuje, proč policisté, kteří muži naměřili při dechové zkoušce přes dvě promile alkoholu, nezajistili vzorek krve jako důkaz pro trestní řízení.

Článek

Podnět inspekci dal zástupce ředitele Západočeské policejní správy v Plzni Jaromír Kníže.

„Tím, že dotyčnému nenechali odebrat krev, zmařili vyšetřování. Soudy totiž údaje z dechové zkoušky pro určitou nepřesnost přístroje nepřipouští jako jednoznačně usvědčující důkaz. Proto se domnívám, že se mohlo jednat ze strany policistů o trestný čin zneužívání pravomoci veřejného činitele nebo maření úkolu veřejného činitele z nedbalosti,“ řekl ve středu Právu Kníže.

Zarážející je také fakt, že policisté původně v jednání primáře žádný trestný čin nespatřovali, přičemž trestní zákon v takových případech hovoří jasně. Až po intervenci státního zástupce, kterého o případu Právo informovalo, zahájili v pondělí odpoledne úkony v trestním řízení pro podezření z trestného činu ohrožení pod vlivem návykové látky.

Dokazování však bude právě kvůli absenci výsledků krevní zkoušky problematické. Není tak vyloučeno, že lékař za svůj exces potrestán nebude. Za jmenovaný trestný čin by mu hrozil až rok vězení a nebo zákaz činnosti.

Opilého Beneše nechala ředitelka nemocnice vystřídat ve službě. V pondělí ho za hrubé porušení pracovní kázně odvolala z funkce přednosty dětské kliniky. Na opilého lékaře upozornil personál a policii otec nemocného dítěte, které potřebovalo ošetřit. Policisté naměřili v dechu lékaře 2,18 promile alkoholu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám