Hlavní obsah

Soud po letech zbavil nepravého otce povinnosti platit alimenty

Právo, miv
HODONÍN

Karel Nesvadba z Hodonína si v úterý u soudu převzal rozsudek, který definitivně potvrdil, že není biologickým otcem Moniky, dcery jeho první ženy. Rozsudek, kterým jej 27. května Okresní soud v Hodoníně zbavil otcovství k devatenáctileté Monice Nesvadbové, nabyl právní moci 11. července.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Karel Nesvadba při květnovém projednání u soudu.

Článek

"Jdu pro bednu šampusu a jdeme s manželkou slavit,“ řekl Právu podruhé ženatý muž. Přesto prý byl výsledek sporu v ohrožení. Situaci prý zkomplikoval článek v deníku MF Dnes.

"Jedna jediná věta horlivé novinářky mohla zničit několikaleté úsilí stojící nemalé peníze. Po vydání článku přestala bývalá dcera Monika komunikovat a přidala se na stranu matky,“ připomněl napjaté období.

Podle Nesvadby by rozsudek v jeho případu mohl být precedentem pro další podobné spory. "Ale jen teoreticky. Platí to jen v případě, kdy s otcem bude, přinejmenším tedy v počátku, to dítě spolupracovat. A především, musí být plnoleté, protože jinak se tím státní zastupitelství nebude zabývat,“ připomněl. Podle zákona lze námitky proti otcovství uplatnit do šesti měsíců věku dítěte.

:. Nepravá dcera Karla Nesvadby Monika.foto: Právo/Milan Vojtek

Pak už jsou možnosti nápravy jen velmi omezené. Každý otec, který má podezření, a promeškal lhůtu, má tedy jistotu, že bude osmnáct let platit na dítě, které nemusí být jeho. A ani pak tomu nemusí být jinak. Soud má v podobných případech upřednostnit zájmy dítěte i před pravdou.

Případ Moniky Nesvadbové začal, když dívka náhodou objevila korespondenci matky a jejího přítele. Ve svých patnácti se s nálezem svěřila otci. Testy DNA pak prokázaly, že Karel Nesvadba není její biologický otec. Nepravý otec se chtěl vyvázat z otcovství, ale marně. Teprve na žádost dívky rozhodlo Nejvyšší státní zastupitelství o soudním projednání, v němž byl Nesvadba závazku zbaven.

Reklama

Související témata:

Související články

Soud zbavil muže otcovství po 19 letech

Okresní soud v Hodoníně v úterý rozhodl, že Karel Nesvadba není otcem osmnáctileté Moniky Nesvadbové. Přestože je verdikt podložen testy DNA, předcházel...

Výběr článků

Načítám