Hlavní obsah

Alkohol za volantem letos zabil již 14 lidí

Právo, Hynek Paštěka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Do konce května letošního roku dopravní policisté vyšetřovali 2795 nehod zaviněných opilými řidiči. Zahynulo při nich 14 lidí a 1090 bylo zraněno. Ve srovnání se stejným obdobím loňského roku vzrostl o 39 počet takových nehod, počet usmrcených lidí je však o čtyři nižší.

Foto: Patrik Biskup, Právo

S alkoholem v krvi nejvíce bourají mladí řidiči.

Článek

Podobně vychází srovnání statistik za celý rok 2007 s rokem předchozím. V loňském roce policie registrovala 7466 nehod, ve kterých hrál roli alkohol, při nichž přišlo o život 36 osob a dalších 2881 bylo zraněno. Oproti roku 2006 byl počet nehod vyšší o 659, počet mrtvých klesl o šest. Každá 24. dopravních nehoda byla tedy v roce 2007 zaviněna pod vlivem alkoholu, zatímco v roce 2006 to byla každá 28.

S alkoholem v krvi nejvíce bourají mladí řidiči do 25 let věku. Mají na svědomí celkem 28 procent takových kolizí. Nejvíce nehod pod vlivem se stane v sobotu, celé dvě třetiny mezi půlnocí a pátou ranní. Na druhém místě je i neděle, kdy se ve stejnou dobu stane více než polovina takových nehod.

„Víkendové dopravně bezpečnostní akce jsou zaměřeny především na alkohol za volantem,“ řekl ředitel dopravní policie Martin Červíček a pokračoval: „Ale například v pondělí jsme udělali akci mezi pátou a osmou ráno v Východočeském kraji, který má nejvíce kolizí pod vlivem alkoholu. Za tři hodiny jsme na těch pár kontrolních místech zachytili 16 řidičů s alkoholem v krvi.“ Za první polovinu roku 2008 pak dopravní policisté zachytili 6 796 takových šoférů.

Na mladé řidiče se ministerstvo dopravy také snaží působit kampaní pod názvem Domluvme se. Na koncertech skupin jako je Divokej Bill nebo Chinaski se prostřednictvím členů kapel snaží působit na návštěvníky, aby se, pokud jedou za zábavou, vždy domluvili, kdo nebude pít a odveze ostatní domů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám