Hlavní obsah

Policie lékaře kvůli heparinovým vraždám stíhat nebude

Právo, jjí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HAVLÍČKŮV BROD

Policie nebude stíhat žádného z lékařů havlíčkobrodské nemocnice v souvislosti s případem heparinových vražd, za které byl odsouzen na doživotí bývalý zdravotník na oddělení ARO nemocnice Petr Zelenka.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Petr Zelenka u Vrchního soudu v Praze.

Článek

Policejní vyšetřovatelé v minulých měsících prověřovali možnou trestní odpovědnost lékařů a dalších zaměstnanců oddělení za jedenáct podezřelých úmrtí, na která upozornila formou jedenácti trestních oznámení komise ministerstva zdravotnictví.

Nyní policie případ odložila. Definitivní slovo bude mít okresní státní zástupkyně, která by svoje rozhodnutí po prostudování případu měla oznámit příští pondělí.

„Spis znám podrobně, nepředpokládám, že bych využila celou lhůtu na vyřízení,“ naznačila okresní státní zástupkyně Zdeňka Tománková, která případ navíc dozorovala, proč rozhodne dříve, než uplyne stanovených třicet dnů.

Policie se začala jedenácti trestními oznámeními ministerské komise zabývat loni v únoru, případ dostala na prošetření služba kriminální policie a vyšetřování havlíčkobrodského policejního ředitelství. „Policie prověřovala, zda ze strany zaměstnanců oddělení ARO nemocnice nedošlo ke spáchání trestního činu ublížení na zdraví, a kromě toho ke spáchání trestného činu neoznámení trestného činu,“ připomenula Tománková.

Okresní státní zástupkyně nechtěla předjímat, jak rozhodne. Má v zásadě dvě možnosti. Buď policejní usnesení a odložení případu potvrdí, nebo je zruším a vrátí k došetření.

Bývalý zdravotník havlíčkobrodské nemocnice Petr Zelenka dostal za sedm vražd heparinem a dalších deset pokusů o vraždu doživotní trest vězení. Únorový rozsudek královéhradeckého krajského soudu potvrdil v červnu odvolací vrchní soud.

Podle mluvčího Krajského státního zastupitelství v Hradci Králové Pavla Bužgy policie nadále prověřuje, zda neměl Zelenka podíl na dalších podezřelých úmrtích pacientů v havlíčkobrodské nemocnici.

Reklama

Související témata:

Související články

Zelenka dostal za heparinové vraždy doživotí

Krajský soud v Hradci Králové poslal ve čtvrtek na doživotí do vězení Petra Zelenku. Shledal ho vinným ze spáchání série sedmi vražd a deseti pokusů o vraždu...

Výběr článků

Načítám