Hlavní obsah

VIDEO: V Českých Budějovicích narazilo auto do zájezdového autobusu, dva mrtví

– ČESKÉ BUDĚJOVICE • Aktualizováno
Právo, Novinky, Jiří Falout

Na křižovatce nedaleko budějovického výstaviště narazil v neděli do zájezdového autobusu osobní vůz audi. Dva lidé z osobního vozidla nehodu nepřežili, muž byl z Ostravska, ročník narození 1966, ženu se zatím nepodařilo identifikovat. Dva lidé z autobusu museli být s lehkými zraněními odvezeni do českobudějovické nemocnice na pozorování.

Foto: Jiří Falout, Právo

Cestující v osobním voze neměli šanci na přežití.

Článek

"Jeli jsme z Chorvatska a na křižovatce vyjelo auto jak smyslů zbavené a vrazilo přímo do nás. Měli jsme obrovský strach, jelikož jsme se po nárazu řítili přímo na sloup trolejového vedení, který jsme nakonec naštěstí minuli. Bohužel při nehodě ale zemřeli dva lidé z toho vozidla," řekla Právu jedna z cestujících autobusu.

Auto viděl periferním viděním

"Bylo tu rychlostní omezení 70 a já jsem jel asi 65, najednou jsem viděl periferním viděním, jak se řítí z levé strany automobil, tak jsem strhnul řízení do pravé strany a pak už jsem viděl, jak míříme na sloup. To už jsem se jen modlil, abych do něj nenarazil," řekl Právu řidič autobusu Petr Kolář, který je po nehodě ve špatném psychickém stavu.

:. Cestující v osobním voze neměli šanci na přežití.foto: Právo/Jiří Falout

"Lidi v autobuse začali křičet, tak jsem šel okamžitě zjišťovat, jestli jsou cestující v pořádku. Pak jsem vyběhl ven k automobilu s tím, že jsem chtěl dát těm lidem první pomoc," dodal Kolář.

Pro některé cestující z autobusu přijel autobus záchranné hasičské služby, který je odvezl na benzínovou stanici, aby se mohly děti například umýt a dojít si na toaletu. Cestující už odjeli náhradními autobusy směrem do Děčína.

Semafory jen blikaly

Nejdříve se o tom cestující pouze dohadovali, ale nakonec se potvrdilo, že v moment nehody na křižovatce semafory pouze blikaly.

:. Místo tragédie na křižovatce v Českých Budějovicích.foto: Právo/Jiří Falout

"Na křižovatce se střetnul osobní automobil Audi A6 s děčínským zájezdovým autobusem, ve kterém cestovalo i s řidičem 47 osob. Policie ČR provedla pouze částečnou uzavírku silnice," informovala Novinky tisková mluvčí HZS Jihočeského kraje Vendula Matějů.

Křižovatka v Českých Budějovicích je součástí mezinárodní silnice E55. Ta nemusela být kvůli nehodě zcela uzavřená, jelikož je autobus i osobní vozidlo mimo silnici.

:. Silnice byla pouze částečně uzavřená.foto: Právo/Jiří Falout

Řidič byl čerstvě vyměněný

Cestující autokarového zájezdu cestovní kanceláře DEZKA tvrdí, že řidiči autobusu jeli celou cestu velmi dobře. V Kaplici si navíc řidiči udělali přestávku a vystřídali se, tudíž byl řidič ve chvíli nehody čerstvě vyměněný.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám