Hlavní obsah

Muž z Karviné měl týrat svých šest dětí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KARVINÁ

Muž z Karviné je podezřelý, že nepřiměřeně bil, trestal a týral svých šest dětí. Vše vyšlo najevo, když v nemocnici skončil dvouapůlletý chlapeček. Sociální pracovnice tři děti rodině odebraly a umístily do ústavů, řekla mluvčí karvinské radnice Šárka Swiderová. Případem se bude zabývat i policie.

Foto: Novinky

Jedno dítě přivedly k dětskému lékaři jeho kamarádky. Ilustrační foto.

Článek

Sociálně slabá rodina byla v hledáčku sociálních pracovnic radnice už delší dobu. V únoru totiž úřednice řešily zbití sedmnáctileté dívky. Znovu se násilím v rodině začaly zabývat tento týden. "Dítě přivedly k dětskému lékaři jeho kamarádky. Byl zmlácený a ony samy údajně viděly, jak ho bije otec. Lékař pak dítě okamžitě poslal do nemocnice," řekla mluvčí.

Nemocnice kontaktovala odbor sociálně právní ochrany dětí karvinského magistrátu. "Chlapec působil celkově zanedbaně a měl po celém těle modřiny," řekla vedoucí odboru Renáta Chytrová. Dodala, že pracovnice rodinu navštívily. Z šestí dětí jsou tři ještě nezletilé, a to včetně hospitalizovaného chlapce.

"Známky týrání jevil i patnáctiletý chlapec. Jeho a ještě dalšího dvouměsíčního kojence jsme nechali převézt do nemocnice. Matka s dětmi jet nechtěla," popsala Chytrová. Všechny tři děti byly v nemocnici od středy. V pátek dopoledne putovaly na základě vydaného předběžného opatření karvinského okresního soudu do kojeneckého ústavu a dětského domova.

Matka s dětmi jet nechtěla

Podle Chytrové matka odmítla i možnost jít s dětmi do azylového domu. "Sociální pracovnice jí to nabízely, aby nemusely být děti od matky odděleny," vysvětlila vedoucí.

Dodala, že rodinu sociální pracovnice navštěvovaly i dříve. Nad výchovou dětí byl už dokonce stanoven soudní dohled. V rodině byl podle Chytrové často nedostatek potravin, špatné hygienické podmínky, rodiče nespolupracovali se školou a celkově jde o prostředí málo vhodné pro rozvoj dětí. Nic z toho ale dosud nebylo důvodem pro nařízení ústavní výchovy.

Letos v únoru skončila v nemocnici sedmnáctiletá dívka z rodiny. Také ji údajně zbil otec. Dívka ale tvrdila, že otce provokovala a že chce zpět domů. Odbor tehdy případ oznámil policii, která jej odložila. V červnu dívka sama přišla s tím, že chce z domu pryč. Magistrát jí vyhověl a zařídil její umístění do diagnostického ústavu pro mládež.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám